Tekstissä kerrotaan yleistietoa tohtorikoulutuksesta taidealoilla: Mikä on koulutuksen rakenne? Kuka voi hakeutua tohtorikoulutettavaksi? Miten koulutus rahoitetaan? Teksti on koostettu eri yliopistojen koulutusohjelmakohtaisilta sivuilta.
Tohtorin tutkinto on korkein akateeminen tutkinto taiteen alalla. Siihen tähtäävät opinnot ja tutkimus tapahtuvat yliopistoissa. Tohtorinkoulutus edistää kykyä soveltaa osaamista taiteilijana, tutkijana, pedagogina ja asiantuntijana. Koulutus antaa valmiudet tutkijan uralle, mutta myös muihin vaativiin asiantuntijatehtäviin yhteiskunnan eri sektoreilla.
Tutkinnon suorittaminen kestää tavoitteellisesti 4 vuotta ja sen laajuus on 240 opintopistettä. Yleensä opintopisteet jakautuvat 180 opintopisteen tutkimushankkeeseen ja 60 opintopisteen tutkimusta tukeviin opintoihin. Tohtorikoulutettavat toteuttavat itsenäisesti tutkimushankkeen, joka huipentuu väitöskirjaan tai taiteelliseen työhön ja kommentaariin.
Opinnäytekokonaisuudet vaihtelevat yliopistoittain, aloittain ja yksilöittäin. Usein kokonaisuus koostuu useammasta taiteellisesta osasta sekä kirjallisesta osasta. Joissain tapauksissa kyse voi olla yksinomaan kirjallisesta kokonaisuudesta.
Taiteelliset osat voivat olla muun muassa kuvataiteen tuotantoja, näyttelykuratointeja, esityksiä tai taidepedagogisia tilaisuuksia, työpajoja, harjoitteita, konsertteja, sävellyksiä ja äänitteitä. Kokonaisuuteen kuuluu myös kommentaari, jonka tarkoitus on pohtia taiteellisista osista syntyneitä havaintoja suhteessa alan praktisiin ja teoreettisiin keskusteluihin. Oleellista on, että kommentaarista käy ilmi, mitä ja miten tutkitaan, minkälaiseen tutkimusperinteeseen kiinnitytään ja mitä uutta ymmärrystä saavutetaan. Opinnäytekokonaisuuden tulee osoittaa tutkimusalueen syvällistä ymmärrystä, analysointi- ja artikulointikykyä sekä osaamista käsitellä tutkimuksellisia kysymyksiä taiteen keinoin ja tuottaa siten uutta tietoa.
Millaisia tutkintonimikkeitä on ja missä taiteen tohtorikoulutusta voi saada?
Kuvataiteen tohtorin tutkinnon voi suorittaa Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa, musiikin tohtorin tutkinnon voi suorittaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa, tanssitaiteen tohtorin tutkinnon voi suorittaa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Teatteritaiteen tohtorin tutkinnon voi suorittaa Teatterikorkeakoulussa ja Tampereen yliopistossa. Taiteen tohtorin tutkinnon voi suorittaa Taideyliopistossa, Lapin yliopistossa ja Aalto-yliopistossa. Tutkintonimeke määrittyy sen tutkimusalan mukaan, jota tutkimuksen sisältö parhaiten vastaa.
Taideyliopisto tohtoriohjelmat ovat kuvataiteen, musiikin ja esittävien taiteiden taiteellisen tutkimuksen tohtoriohjelmat, joissa on useita suuntautumisvaihtoehtoja ja koulutuslinjoja. Aalto-yliopistossa taiteiden ja suunnittelun tohtoriohjelma tarjoaa tohtoriopintoja arkkitehtuurin, elokuvan ja lavastuksen, median, muotoilun ja taiteen aloilla. Tampereen yliopistossa teatteritaiteen tohtoreita valmistuu media- ja viestintätutkimuksen ja esittävien taiteiden tohtoriohjelmasta. Lapin yliopistossa on yksi temaattinen, monitieteinen tohtoriohjelma Arktisuus muuttuvassa maailmassa.
Lisäksi tiedeyliopistojen eri alojen tohtoriopinnoissa voi tehdä tutkimusta laajasti taiteiden ja kulttuurin kenttään tai taidekasvatukseen liittyen.
Tohtorikoulutukseen hakeutuminen ja tutkinnon rahoittaminen
Tohtorikoulutukseen hakeutuminen voi vaihdella eri yliopistoiden ja koulutusalojen välillä. Hakijalla tulee kuitenkin olla suoritettuna hakukohteeseen soveltuva ylempi korkeakoulututkinto tai ylempi ammattikorkeakoulututkinto tai vastaava Suomen ulkopuolella suoritettu tutkinto. Taidealoilla voidaan tarkastella myös hakijoiden alalla saavutettua ansioituneisuutta.
Usein tohtorikoulutus rahoitetaan apurahojen ja/tai stipendien turvin. Rahoitus on eri suuruista ja kattaa eri aikoja, joten koulutuksen aikana rahoitushakuja voi kertyä useita. Yliopistot voivat myös tarjota palkattuja tohtorikoulutettavan paikkoja tai rahoitusta liittyen yliopiston hankkeisiin.