Yritysmuodot

Teksti esittelee tiiviisti yritystoiminnan suunnittelun keskeiset seikat, eri yritysmuodot ja yrityksen perustamisen kulut sekä rahoituslähteet. Teksti on koostettu Suomi.fi-sivuston tiedoista.  

Kirjoittaja: Joona Kupiainen

Yritysmuotoa miettiessäsi valitset perustettavalle yrityksellesi tarpeisiin sopivimman yritysmuodon. Yritysmuodot eroavat toisistaan monilta osin esimerkiksi perustajajäsenten määrän ja hallinnon helppouden suhteen. Tässä tekstissä tiivistetään Suomi.fi-sivuston tietojen pohjalta yritystoiminnan suunnitteluvaiheet ja eri yritysmuotojen erityispiirteet, joiden pohjalta voit arvioida tarkoitukseesi soveltuvimman yritysmuodon.  

Yritystoiminnan suunnittelu 

Yritystoiminnan suunnittelu alkaa yritys- ja liikeideasta ja niiden pohjalta laatimastasi liiketoimintasuunnitelmasta. Yritysidea edeltää varsinaista liikeideaa. Se kertoo, mitä tarkoitusta varten haluat perustaa yrityksen ja siitä käy ilmi liiketoimintasi perusajatus. Perustana voi esimerkiksi olla tavara, palvelu tai jokin ongelma, johon pystyt tarjoamaan ratkaisun. Liikeidea on taas mahdollisimman konkreettiseksi jalostettu yritysidea. Liikeidea vastaa yleensä kolmeen peruskysymykseen: mitä yrityksesi tarjoaa, kenelle ja miten? Lue omien töiden ja osaamisen myynnistä artikkeli Art Pro -sivustolta. Liikeidean pohjalta laadit liiketoimintasuunnitelman, joka kuvaa, miten yrityksesi toteuttaa ideaansa käytännössä. Suunnitelma kuvaa muun muassa keskeisen osaamisesi, yrityksesi asiakkaat, kilpailutilanteen ja yritystoimintasi riskit. Siihen sisältyy myös laskelmia yrityksesi kannattavuudesta ja rahoituksesta. Liiketoimintasuunnitelma on yleensä välttämätön, kun haet starttirahaa tai rahoitusta yritystoimintaasi. Voit laatia suunnitelmasi esimerkiksi Työmarkkinatorille.  

Yritystoiminnan suunnittelussa voit käyttää apunasi Suomi.fi sivuston yritystoiminnan suunnittelupolkua. Neuvontaa saat lisäksi Yritys-Suomi-neuvonnasta ja Uusyrityskeskuksesta

Yritystä perustaessa sille tulee valita vaatimukset täyttävä ja yrityksen näköinen nimi. Uutena yrittäjänä sinun täytyy myös hankkia yrittäjän eläkevakuutus, yrityksesi toimialaan liittyvät pakolliset vakuutukset ja tarpeelliseksi kokemasi vapaaehtoiset vakuutukset. Vakuutuksista voit lukea tarkemmin Suomi.fi-sivustolta. Lisäksi yrityksesi tarvitsee pankkitilin, jonka tiliotteet ovat tärkeä osa yrityksen kirjanpitoa. Yrityksesi saattaa tarvita myös erilliset toimitilat. Rekisteröi perustettava yrityksesi yleensä ainakin kaupparekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin sekä tarvittaessa myös työnantajarekisteriin ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.   

käsin piirretty kynä / hand drawn pen

Ulkomaalainen työntekijä ja yrittäjä tarvitsevat luvan työn tekemiseen ja yrittäjänä toimimiseen Suomessa. Selvitä, mitä lupia ja rekisteröintejä Suomessa vaaditaan Suomi.fi-sivuston osoitteesta.

Yritysmuodot 

Yksityisenä elinkeinonharjoittajana eli toiminimiyrittäjänä voit helposti harjoittaa pienimuotoista ja lähinnä omaan työpanokseesi perustuvaa yritystoimintaa. Voit perustaa yrityksen ainoastaan yksin ja vastaat yrityksesi päätöksistä itsenäisesti. Yksityinen elinkeinonharjoittaja on kaikista yritysmuodoista kevyin ja vaivattomin, sillä sen perustaminen on helppoa, nopeaa ja edullista. Se sopii sinulle, jos yrityksesi toiminta on kohtalaisen pientä ja sisältää lähinnä sinun työskentelyäsi. Voit perustaa toiminimen tekemällä perustamisilmoituksen, minkä jälkeen saat yrityksellesi Y-tunnuksen. Ilmoita toiminimesi myös tarvittaviin Verohallinnon rekistereihin. Toiminimen perustamisilmoitus kaupparekisteriin maksaa 70 euroa. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana et voi maksaa itsellesi palkkaa, mutta voit nostaa yrityksestäsi rahaa yksityisottoina.  

Osakeyhtiön voi perustaa joko yksin tai useamman yhtiökumppanin kanssa. Yksin yhtiötä perustaessasi tarvitset kuitenkin yhden varajäsenen yhtiön hallitukseen. Tee osakeyhtiön perustamisilmoitus kaupparekisteriin sähköisesti yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä. Osakeyhtiön keskeisimpiä toimielimiä ovat yhtiökokous, hallitus ja toimitusjohtaja. Perustajana ja osakkeenomistajana voit olla itse päättämässä yhtiösi asioista näistä toimielimistä. Toimielimistä ja niiden toiminnasta voit lukea tarkemmin tästä. Osakeyhtiö sopii sinulle, jos yritystoimintasi on suurempaa, yrityksesi pyrkii laajenemaan ja perustajia on useita.  

Perustaessasi yksityisen osakeyhtiön, et tarvitse siihen välttämättä lainkaan osakepääomaa. Voit kuitenkin halutessasi sijoittaa yhtiöösi osakepääomaa ja käyttää sitä esimerkiksi yritystoimintasi alkuhankintoihin. Jos taas perustat julkisen osakeyhtiön, osakepääoman vähimmäismäärä on 80 000 euroa. Osakepääomasta voit lukea tarkemmin täältä. Osakeyhtiön rekisteröiminen kaupparekisteriin maksaa joitain satoja euroja. Summaan vaikuttaa se, teetkö rekisteröitymisen sähköisesti vai paperisesti. Voit nostaa yhtiöstäsi rahaa palkkana, osinkona, kilometrikorvauksina ja päivärahoina. 

Osuuskunta sopii erityisen hyvin yhteisyrittäjyyteen toimialasta riippumatta. Voit perustaa osuuskunnan joko yksityishenkilönä tai yhteisönä. Osuuskunnan kautta voit helposti myydä omaa osaamistasi melko riskittömästi ja ilman suurta alkupääomaa. Sinun ja mahdollisten muiden jäsenten tulee kuitenkin maksaa yhdessä sopimanne osuusmaksu osuuskunnan perustamisvaiheessa. Rekisteröiminen kaupparekisteriin maksaa muutama sata euroa. Osuuskunnan perustamisilmoitus tehdään kaupparekisteriin paperilomakkeella. Osuuskunnan keskeisimmät toimielimet ovat hallitus, osuuskunnan kokous ja toimitusjohtaja. Toimielimistä voit lukea lisää täältä. Voit nostaa osuuskunnasta palkkaa, kilometrikorvauksina ja päivärahoina. Osuuskunta voi jakaa myös ylijäämää. Pääsääntöisesti sinun ei katsota työllistyvän osuuskunnassa, jos siinä on vähintään seitsemän jäsentä. Tämä tarkoittaa sitä, että työttömyysjaksojen aikana voit olla oikeutettu työttömyysetuuksiin osuuskuntajäsenyydestäsi huolimatta.  

Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö ovat monelta osin samankaltaisia yritysmuotoja. Yhtiöiden perustaminen tapahtuu pääpiirteittäin samalla tavalla. Tee perustamisilmoitus kaupparekisteriin paperilomakkeella ja ilmoita yrityksenne samalla myös Verohallinnon rekistereihin. Avoin yhtiö sopii erityisesti pieneen yritystoimintaan luotettavan kumppanin kanssa. Kommandiittiyhtiö taas soveltuu hyvin omaan työpanokseesi perustuvaan toimintaan, johon haluat mukaan sijoittajan. Kommandiittiyhtiössä on siis mahdollista olla mukana niin kutsuttuja äänettömiä yhtiömiehiä, jotka sijoittavat yhtiöön, mutta eivät ole aktiivisessa roolissa sen päätöksenteossa.  

Voit perustaa avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön yhden tai useamman kumppanin kanssa. Avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön rekisteröiminen kaupparekisteriin maksaa 280 euroa. Avoimesta yhtiöstä tai kommandiittiyhtiöstä voit nostaa palkkaa, kilometrikorvauksia ja päivärahaa. Voit myös nostaa rahaa yrityksestäsi yksityisottoina. 

Voit toimia myös sivutoimisena yrittäjänä, johon yleisin ja helpoin yritysmuoto on toiminimiyrittäjyys. Sivutoiminen yrittäjyys tarkoittaa, että pyörität yritystoimintaa kokoaikaisen palkkatyön tai opiskelun ohessa. Voit aloittaa sivutoimisen yrittäjyyden myös kevytyrittäjänä. Silloin et perusta omaa yritystä vaan saat palkan laskutuspalvelun kautta itsenäisesti tekemästäsi työstä. Tällöin nostat ansaitsemasi rahat yleensä palkkana. Sivutoimisena yrittäjänä et voi saada starttirahaa. Huomaa myös, että kevytyrittäjänä ilman y-tunnusta sinut voidaan tulkita yrittäjäksi, kun asioit Kelan kanssa esimerkiksi työttömyysetuutta koskien. 

käsin piirretty "huom!" -teksti / hand drawn "huom!" -text Kulttuurialalla tyypillisimmin käytetyt yritysmuodot ovat toiminimi sekä osakeyhtiö. Myös osuuskuntia on paljon ja niiden toimintamahdollisuudet palvelevat hyvin luovan työn tekijöitä. 

Yritystoiminnan alkukulut ja rahoituskanavat 

Yritystoimintaa perustaessasi tarvitset yleensä rahaa yritystoimintasi alkuhankintoihin. Suositeltavaa on varata myös käyttörahaa juokseviin kuluihin vähintään 2–3 kuukauden tarpeiksi. Tarvitset rahaa myös elämiseen ennen kuin yrityksesi alkaa toiminnallaan tuottaa riittävästi.  

Yritystoimintasi rahoitukseksi voit hakea starttirahaa, joka turvaa toimeentulosi toimintasi alkuvaiheessa. Starttiraha pitää aina hakea hyvissä ajoin ennen yrityksen perustamista. Jos aloitat yritystoiminnan työttömänä, voit edelleen saada työttömyysetuutta neljän kuukauden ajan. Tällöin mahdolliset yritystulot sovitellaan työttömyysetuuden suhteen. Et kuitenkaan voi saada yhtä aikaa sekä työttömyysetuutta että starttirahaa. Yrittäjän tuista voit lukea lisää täältäkäsin piirretty koristekuva / hand drawn decorative image

Voit tarvittaessa hakea myös lainaa esimerkiksi pankeilta tai muilta rahoituslaitoksilta. Jos yritykseltäsi puuttuu pankin edellyttämiä vakuuksia, Finnveran osittainen takaus eli alkutakaus, jonka pankki hakee puolestasi Finnveralta, voi olla ratkaisu rahoituksen järjestymiseen. Toimintasi käynnistyttyä voit hakea projekteihisi ja toimintaasi myös kulttuurialan apurahoja. Katso lisää apurahoista tästä artikkelista. 

Lähteet: 

Suomi.fi. Yritysmuodot. https://www.suomi.fi/yritykselle/yrityksen-perustaminen/yritysmuodot (luettu 1.4.2025). 

Yrittäjäkassa. “Voinko tehdä töitä osuuskunnan kautta työttömänä ollessani?”.  https://yrittajakassa.fi/tietopankki/voinko-tehda-toita-osuuskunnan-kautta-tyottomana-ollessani/ (luettu 9.4.2025).