Tässä tekstissä esitellään taiteen perusopetuksen pääpiirteet: Mitä on taiteen perusopetus? Mitä taiteen perusopetuksen piirissä voi opiskella? Kuka sitä voi opettaa? Tämä teksti on koostettu Opetushallituksen, opetus- ja kulttuuriministeriön, Taideyliopiston ja Taiteen perusopetusliiton tiedoista.
Taiteen perusopetus on koulun ulkopuolista, ensisijaisesti lapsille ja nuorille suunnattua taidekasvatusta. Myös aikuisryhmät ovat yleistyneet. Perusopintojen puitteissa voit opiskella kuvataidetta, musiikkia, tanssia, teatteria, sirkusta, käsityötä, arkkitehtuuria, sanataidetta ja mediataiteita. Taiteen perusopetus on osa Suomen koulutusjärjestelmää. Opetus on tavoitteellista ja perustuu Opetushallituksen antamaan valtakunnallisiin opetussuunnitelman perusteisiin, joiden avulla pyritään varmistamaan opetuksen laatu ja yhtenäisyys.
Taiteen perusopetusta voi järjestää kunta omalla päätöksellään tai hankkia palveluita muilta toimijoilta. Muut tahot tarvitsevat luvan opetus- ja kulttuuriministeriöltä (OKM). OKM:n vaatimuksena on, että opetus on tarpeellista ja luvan hakijalla on ammatilliset ja taloudelliset edellytykset opetuksen asianmukaiseen järjestämiseen. Valtio osallistuu rahoitukseen antamalla kunnille taiteen perusopetuksen valtionosuutta. Lisäksi OKM ja Opetushallitus jakavat avustuksia esimerkiksi taiteen perusopetuksen käyttökustannuksiin ja toiminnan kehittämiseen.
Taiteen perusopetusta järjestävät paikalliset taidekoulut ja -oppilaitokset. Myös osa kansalaisopistoista tarjoaa taiteen perusopetusta. Opetusta on tarjolla noin 86 % Suomen kunnista.
Taiteen perusopinnot jakautuvat yleiseen ja laajaan oppimäärään. Laajan oppimäärän suorittaminen voi kestää jopa kymmenen vuotta. Tavoitteellinen harrastaminen hioo taitoja korkealle tasolle. Opintojen tavoitteena on antaa oppilaille valmiuksia ilmaista itseään taiteen keinoin ja tarjota perustaa taiteenalan ammatilliseen sekä korkeakoulutukseen hakeutumiseksi. Opetus kartuttaa myös muihin ammatteihin vaadittua osaamispohjaa. Lisäksi taidekasvatuksen kautta harrastajille rakentuu positiivisia vaikutuksia, kuten yhteisöllisyyden ja merkityksellisyyden kokemuksia. Taiteen tutkituista myönteisistä vaikutuksista voit lukea lisää täältä.
Taiteen perusopintoja antavat oppilaitokset toimivat myös merkittävinä taidealojen työllistäjinä. Opetusta antavat alan koulutetut ammattilaiset, joiden osaamisesta säädetään asetuksessa opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksissa. Yleisen oppimäärän mukaista opetusta on kelpoinen antamaan henkilö, jolla on kyseisen taiteenalan opettajan kelpoisuus, muu soveltuva koulutus tai työskentelyn kautta hankittu riittäväksi katsottu pätevyys. Laajan oppimäärän mukaista opetusta voi antaa henkilö, jolla on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, soveltuva korkeakoulututkinto tai vähintään opistoasteinen opettajantutkinto. Etenkin ammattikorkeakoulut valmistavat opettajia taiteen perusopetukseen.