Teksti kuvaa pääpiirteitä peruskoulun ja lukion taideaineista: Mitä ovat peruskoulun ja lukion taideaineet? Mitä tavoitteita niillä on? Kuka niitä voi opettaa? Teksti on koostettu opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen ja Taideyliopiston tiedoista.
Tämä tekstimateriaali on koottu valtakunnallisista perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelmien perusteista ja lukion opetussuunnitelmasta sekä Opetushallituksen muusta aineistosta. Taideaineita opettavien kelpoisuusvaatimukset on koostettu Taideyliopiston tiedoista. Teksti keskittyy yleissivistävään koulutukseen, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö määrittelevät seuraavasti: “Yleissivistävällä koulutuksella tarkoitetaan koulutusta, jonka tarkoituksena on antaa yleissivistystä, tietoja ja taitoja, jotka auttavat toimimaan ja vaikuttamaan yhteiskunnassa.” Yleissivistävän koulutuksen piiriin kuuluvat esi- ja perusopetus, lukiokoulutus ja muut ei-ammatilliset opinnot esimerkiksi vapaan sivistystyön oppilaitoksissa. Mukaan kuuluvat myös aamu- ja iltapäivätoiminta sekä taiteen perusopetus. Ammatillinen koulutus on rajauksen ulkopuolella, mutta siitä löydät oman artikkelin täältä. Kuitenkin myös ammatillisten perustutkintojen yleissivistäviin opintoihin kuuluu vuorovaikutusta äidinkielellä, johon sisältyy yhden osaamispisteen verran “taide ja luova ilmaisu” -sisältöjä. Taiteen perusopetusta käsitellään puolestaan omassa artikkelissaan täällä.
Peruskoulu
Peruskoulun käyminen koskettaa kaikkia ja kuuluu oppivelvollisuuden piiriin. Opintopolku peruskoulussa kestää yhdeksän vuotta. Peruskoulussa kaikille oppilaille yhteisiä taideaineita ovat kuvataide ja musiikki, jotka kuuluvat taide- ja taitoaineiden kategoriaan. Taide- ja taitoaineiden oppimäärän kokonaistuntimäärä koostuu oppiaineen pakollisista vähimmäistunneista sekä mahdollisista valinnaisista tunneista, jotka on osoitettu taide- ja taitoaineiden opetukseen. Taideaineiden työtapoja voi sisällyttää myös muiden oppiaineiden opetukseen. Painotetussa opetuksessa opetukseen voidaan suunnata myös muiden oppiaineiden valinnaisia tunteja. Peruskoulussa opetetaan myös äidinkieltä ja kirjallisuutta, jonka tavoitteena on kehittää oppilaiden kieli- ja vuorovaikutustaitoja ja saada heidät kiinnostumaan kirjallisuudesta ja kulttuurista.
Musiikin opetuksen tavoitteena on edistää oppilaiden musiikillisia taitoja, kokonaisvaltaista kasvua, musiikillista monilukutaitoa, mielikuvitusta ja vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja. Opetus rakentaa oppilaiden kykyä tulkita musiikin monia merkityksiä eri kulttuureissa sekä yksilöiden ja yhteisöjen toiminnoissa. Oppiminen tapahtuu ensisijaisesti toiminnan, kuten laulamisen, soittamisen, luovan tuottamisen ja kuuntelun, kautta. Tavoitteena on, että tämän kautta rakentuu myönteinen musiikkisuhde, joka luo pohjaa elinikäiselle musiikin harrastamiselle.
Kuvataiteen opetuksessa tutkitaan ja ilmaistaan kulttuurisesti moninaista todellisuutta taiteen keinoin. Keskiössä ovat omat kokemukset, mielikuvitus ja kokeileminen. Oppilaat havainnoivat, ilmaisevat, tulkitsevat, arvottavat ja tuottavat kuvataidetta ja visuaalista kulttuuria. Oppiaine syventää oppilaan suhdetta visuaaliseen kulttuuriin, kulttuuriperintöön, vahvistaa identiteetin rakentumista, kulttuurista osaamista, monilukutaitoa, kriittistä ajattelua ja yhteisöllisyyttä. Opetuksen yhteydessä myös tutustutaan kuvataiteen harrastusmahdollisuuksiin, taiteen tehtäviin ja museoihin.
Taidekasvatusta ja -opetusta voi sisältyä varsinaisten taideaineiden lisäksi muihin aineisiin. Peruskoulut ja lukiot voivat tarjota valinnaisiakursseja esimerkiksi tanssista ja teatterista. Kurssit voivat olla osana liikunnan tai äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineiden tarjontaa. Äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen puitteissa käydään usein myös esitysvierailuilla, jotka suuntautuvat muun muassa teatteri-, tanssi ja musiikkiesityksiin. Tällä hetkellä tätä tavoitetta tukee Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelma, jonka puitteissa kaikki kahdeksasluokkalaiset pääsevät kokemaan 1–2 taide- ja kulttuurikokemusta vuodessa. Nämä voivat olla esimerkiksi esitys-, näyttely- ja museovierailuja tai taidetyöpajoja. Taidetestaajien rahoituksen tulisi yltää ainakin vuoteen 2027 asti. Lue aiheesta lisää: Taidetestaajat – Tätä on Taidetestaajat. Taiteilijat voivat lisäksi vierailla kouluissa esiintymässä ja kertomassa toiminnastaan. Musiikkiesitysten kouluvierailuja järjestää ja koordinoi Konserttikeskus.
Lukio
Lukio on toisen asteen oppilaitos, joka tarjoaa yleissivistävää koulutusta. Lukioon on mahdollista pyrkiä peruskoulun jälkeen. Ylioppilastutkinnon suoritettuaan lukiosta valmistuu ylioppilaaksi. Opiskelu kestää pääsääntöisesti kolme vuotta. Lukion jälkeen on mahdollista hakeutua korkeakouluihin.
Lukiossa on kaikille pakollisia kuvataiteen ja musiikin opintoja, minkä lisäksi niistä voidaan tarjota myös syventäviä opintoja. Lisäksi äidinkielen ja kirjallisuuden opetus jatkuu lukiossa. Joillekin lukioille on myönnetty erityinen koulutustehtävä, jonka myötä ne voivat painottaa yhtä tai useampaa taideainetta ja poiketa lukiokoulutusta koskevista säännöksistä ja määräyksistä. Tällaista painotusta on kuvataiteessa, musiikissa, ilmaisutaidossa, muotoilussa ja tanssitaiteessa.
Lukiossa kuvataide on visuaalista kulttuurikasvatusta, jossa todellisuutta tutkitaan taiteen keinoin ja moniaistisesti. Keskeistä on perehtyä visuaalisen kulttuurin henkilökohtaisiin, yhteiskunnallisiin ja globaaleihin merkityksiin. Opiskelu tapahtuu havainnoimalla, ilmaisemalla, tulkitsemalla ja arvottamalla kuvataidetta ja visuaalista kulttuuria. Myös visuaalisen kulttuurin monilukutaito ja muuttuvat mediaympäristöt, mediakriittisesti tarkasteltuna, ovat opetuksen painopisteitä. Oppiaineessa opiskelijat kehittävät mielikuvitustaan, luovaa ajatteluaan, yleissivistystään ja yhteiskunnallista toimijuuttaan. Opinnot luovat valmiuksia jatko-opinnoille ja kehittävät elinikäistä suhdetta kuvataiteeseen ja muuhun visuaaliseen kulttuuriin.
Lukion musiikin opetuksessa opiskelijat pääsevät kokeilemaan musiikillisia ilmaisutapoja sekä kehittämään musiikillisia taitojaan ja taiteidenvälistä toimintaa yhteisöllisesti. Opetuksen tavoitteena on vahvistaa opiskelijan musiikkisuhdetta ja tukea musiikillisen identiteetin rakentumista samalla syventäen opiskelijan ymmärrystä musiikista yhteiskunnallisena ilmiönä. Opetus antaa valmiuksia musiikilliseen kansalaisaktiivisuuteen, kulttuuriseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen sekä median ja ääniympäristön kriittiseen tarkasteluun.
Sekä musiikissa että kuvataiteessa voi suorittaa lukiodiplomin. Molempien suorittamisen edellytyksenä on, että opiskelija on suorittanut kyseisessä aineessa vähintään neljä kurssia. Lukiodiplomin voi suorittaa myös tanssissa ja teatterissa sekä kotitaloudessa, käsityössä, liikunnassa ja mediassa. Lukiodiplomi suoritetaan yhtenä soveltavana kurssina ja siitä myönnetään oma todistus. Diplomin kautta opiskelijan on mahdollista osoittaa alueen osaamistaan ja harrastuneisuuttaan pitkäkestoisen näytön avulla. Lukiodiplomit täydentävät lukion päättötodistuksen ja ylioppilastutkintotodistuksen osoittamaa osaamista. Suoritusmahdollisuuden järjestäminen on lukioille vapaaehtoista, mutta mahdollisuudesta tulee tiedottaa opiskelijoille.
Taideaineiden opettajan kelpoisuus
Taideaineiden opettajan kelpoisuusvaatimukset riippuvat siitä, millä koulutusasteella opetetaan. Peruskoulun ylemmillä luokilla sekä lukiossa taideaineita opettavat aineenopettajat, kun taas peruskoulun alaluokilla taideaineita pääsääntöisesti opettaa luokanopettaja. Aineenopettajan kelpoisuuteen kuuluvat ylempi koreakoulututkinto, 60 opintopisteen laajuiset opettajan pedagogiset opinnot-, sekä opetettavan aineen opinnot. Peruskoulun aineenopettajalta vaaditaan opetettavan aineen opintoja vähintään 60 opintopisteen verran ja lukion aineenopettajalta 120 opintopisteen verran. Aineenopettajan sijaisena voi kuitenkin joissain tapauksissa työskennellä, vaikka ei täyttäisi kaikkia kelpoisuusvaatimuksia.
Musiikin aineenopettajaksi voi opiskella Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa, Jyväskylän yliopistossa ja Oulun yliopistossa. Kuvataiteen aineenopettajaksi voi opiskella Aalto-yliopistossa ja Lapin yliopistossa. Teatteriopettajan ja tanssinopettajan maisteritutkinnot voi suorittaa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Opettajakoulutuksissa opetetaan myös musiikki- ja kuvataidekasvatusta.