Korkeakoulutus

Teksti kuvaa yleistasolla taiteenalojen korkeakoulutusta, joka jakautuu ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin: Millaisia tutkintoja voi suorittaa? Miltä aloilta tutkintoja on tarjolla? Teksti on koostettu pääasiassa eri korkeakoulujen opetusohjelmakohtaisilta sivustoilta. 

Kirjoittaja: Joona Kupiainen

Korkeakoulutus 

Korkeakoulutuksen piiriin voit hakeutua suoritettuasi toisen asteen tutkinnon. Suomessa korkeakoulutus jakautuu ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Yleisesti Suomessa ammattikorkeakoulut ovat työelämäsuuntautuneita korkeakouluja ja yliopistot puolestaan tarjoavat korkeakoulutusta, jossa suuntaudutaan kohti tieteellistä perus- ja jatkotutkimusta. Taidealojen opetus ei kuitenkaan sovellu kaikkien alojen osalta kuvattuun jakoon. Osa taidealan yliopisto- ja AMK-koulutuksesta painottaa vahvasti taiteen tekemistä, osa valmistaa selkeästi tiettyihin työtehtäviin ja osassa painottuu tutkimuksellisuus.  

Ammattikorkeakouluissa opinnot kestävät pääsääntöisesti 3,5–4,5 vuotta. Tutkinnot ovat yleisesti laajuudeltaan 240 opintopistettä. Tutkinnon suoritettuasi voit hakeutua suorittamaan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK) tai yliopiston maisteritutkinnon soveltuvalta alalta.  

Yliopistotutkinnot jakautuvat yleensä kandidaatin ja maisterin tutkintoihin. Opinnot kestävät suurimmassa osassa tutkinnoista noin 3 + 2 vuotta. Tutkinnot ovat yleensä laajuudeltaan 180 + 120 opintopistettä. Kaikki taide- ja kulttuurialojen maisteriopinnot tarjoavat myös väylän jatkaa tutkimuksen tekoa tohtorikoulutuksessa. 

Korkeakouluopintojaan voi rahoittaa Kelan (Kansaneläkelaitoksen) myöntämällä opintotuella sekä opintolainalla, jolle Kela myöntää lainantakauksen. Lainaa voi hakea haluamastaan pankista.

Taide- ja kulttuuriala ammattikorkeakouluissa 

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa taide- ja kulttuurialalla useita eri tutkintoja. Opintojen kautta kehittyy vahva taidollinen tai taiteellinen osaaminen valitulla erikoistumisalalla. Koulutuksista valmistuneet työllistyvät osin perinteiseen palkkatyöhön, mutta useat työllistävät itsensä yrittäjinä.  

Ammattikorkeakouluissa voit suorittaa seuraavat taide ja kulttuurialantutkinnot: artenomi (AMK), konservaattori (AMK), kulttuurituottaja (AMK), kuvataiteilija (AMK), medianomi (AMK), muotoilija (AMK), musiikkipedagogi (AMK), muusikko (AMK), tanssinopettaja (AMK), teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) ja vestonomi (AMK). Koulutusten sisällöistä, suuntautumisvaihtoehdoista ja niiden tarjoamista työllistymismahdollisuuksista voit lukea lisää täältä: https://www.ammattikorkeakouluun.fi/koulutukset/ 

Taide- ja kulttuurialojen opinnot yliopistoissa 

Taideyliopistossa voit opiskella musiikkia, kuvataiteita, esittäviä taiteita tai kirjoittamista kandi- ja maisteriohjelmissa. Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu. Kuvataideakatemiassa voit opiskella kuvanveistoa, maalaustaidetta, taidegrafiikkaa ja tila-aikataidetta. Voit opiskella myös nykytaiteen historian ja teorian kandidaattiohjelmassa sekä Praxis – nykytaiteen kuratoinnin ja taidekirjoittamisen maisteriohjelmassa. Sibelius-Akatemiassa voit opiskella klassista musiikkia, jazzia, kansanmusiikkia, Global musicia, kirkkomusiikkia, musiikkiteknologiaa, musiikkikasvatusta, sävellystä ja musiikinteoriaa, kulttuurista musiikintutkimusta, taidejohtamista ja yrittäjyyttä sekä musiikin liiketoimintaa. Musiikkikasvatusta voit opiskella Taideyliopiston lisäksi Oulun ja Jyväskylän yliopistoissa. Teatterikorkeakoulussa voit opiskella kirjoittamista sekä esittäviä taiteita, kuten valo- tai äänisuunnittelua, lavastusta, tanssia, koreografiaa, teatteri- tai tanssipedagogiikkaa, näyttelijäntaidetta, ohjausta, dramaturgiaa ja esitystaidetta. Näyttelijäntaiteen koulutusta annetaan myös Tampereen yliopiston teatteritaiteen koulutuksessa, jossa voit suorittaa teatteritaiteen kandidaatin ja maisterintututkinnon. 

Lapin yliopistossa voit opiskella taiteiden tiedekunnassa kandi- ja maisterivaiheessa audiovisuaalisen mediakulttuurin, graafisen suunnittelun, kuvataidekasvatuksen, muodin ja tekstiilisuunnittelun sekä muotoilun tutkinto-ohjelmissa. Maisterivaiheessa voit hakeutua myös muun muassa taiteen asiantuntijan ja soveltavan taiteen maisteriohjelmiin. Tiedekunnasta valmistuu taiteen kandidaatteja ja maistereita.

käsin piirretty kuvituskuva/ hand drawn decorative image

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa voit opiskella kandidaatti- ja maisterivaiheessa kuvataidekasvatusta, muotia, muotoilua, visuaalisen viestinnän muotoilua, sisustusarkkitehtuuria, arkkitehtuuria ja maisema-arkkitehtuuria. Lisäksi voit opiskella elokuva- ja tv-alaa laajasti. Maisterivaiheessa voit opiskella muun muassa Taide ja Media – valokuvataiteen sekä Visual Cultures, Curating and Contemporary Art (VICCA) -maisteriohjelmissa. Yleisimmät tutkintonimikkeet ovat taiteen kandidaatti ja maisteri.

Taide- ja kulttuurialoja voi opiskella myös laajasti tiedeyliopistoissa. Taiteiden- ja kulttuurien tutkimuksen opiskelijat suuntautuvat valmistuttuaan usein erilaisiin taiteen välittäjäportaan tehtäviin taide- ja kulttuuriorganisaatioihin. Taiteiden- ja kulttuurien tutkimuksen kentällä voit opiskella muun muassa taidehistoriaa, kirjallisuudentutkimusta, estetiikkaa, musiikkitiedettä, teatteritiedettä, televisio- ja elokuvatutkimusta sekä mediatutkimusta. Opetusta tarjoavat lähes kaikki suomalaiset tiedeyliopistot, ja eri yliopistojen koulutusohjelmilla saattaa olla erilaisia painopisteitä. Koulutuksista voit etsiä lisätietoa täältä: Yliopistokoulutus – yliopistot ja korkeakoulut Suomessa. Tarkat vastaukset löydät yliopistojen omilta sivuilta.  

Avoimessa yliopisto-opetuksessa voi suorittaa yliopistojen kursseja ja opintokokonaisuuksia. Kurssien ja opintokokonaisuuksien suorittaminen on yleisesti maksullista, mutta jotkin opinnot voivat olla ilmaisia. Maksujen suuruus vaihtelee opinnoittain. Lähes kaikki yliopistot järjestävät avointa yliopisto-opetusta. Opetusta järjestetään myös yhteistyössä kansalais- ja työväenopistojen, kansanopistojen ja kesäyliopistojen kanssa. Tarpeeksi opintoja suoritettuaan ja mahdolliset muut kriteerit täytettyään, on mahdollista hakeutua opiskelijaksi yliopistoon avoimen väylän kautta. Opintojen tarkoituksena voi olla myös ammatillisen osaamisen kasvattaminen ja täydentäminen tai yleissivistyksen hakeminen.  

Lähteet:

Aalto-yliopisto. Opiskele taiteita ja suunnittelua Aalto-yliopistossa. https://www.aalto.fi/fi/opiskelu-aallossa/opiskele-taiteita-ja-suunnittelua-aalto-yliopistossa (luettu 11.3.2025).

Ammattikorkeakouluun.fi. Koulutukset. https://www.ammattikorkeakouluun.fi/koulutukset/ (luettu 11.3.2025).

Lapin yliopisto. Taiteiden tiedekunta. https://www.ulapland.fi/FI/Yksikot/Taiteiden-tiedekunta/Opinnot (luettu 11.3.2025).

Opintopolku. Avoin yliopisto. https://opintopolku.fi/konfo/fi/sivu/avoin-yliopisto (luettu 11.3.2025).

Tampereen yliopisto. Teatteritaiteen koulutus. https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/teatteritaiteen-koulutus (luettu 11.3.2025).

Taideyliopisto. Hae opiskelijaksi. https://www.uniarts.fi/hae-opiskelijaksi/ (luettu 11.3.2025).