Tekijänoikeudet

Lottaliina Pokkinen, juristi, viulisti, Lehtinen Legal Oy

Tunnetko tekijänoikeuden perusteet?

”Ollaan tekemässä tällaista ihan pienimuotoista videojuttua, jossa haluttaisiin käyttää vähän musiikkia. Budjetti on jo käytetty ja nyt tuli mieleen, että tarvitaanko tähän äänitteen käyttöön jotain lupia?”

Tekijänoikeusjuristina olen tottunut tähän kysymykseen. Aivan yhtä usein koen olevani ilonpilaaja. Budjetti on käytetty, kiva juttu on tulossa, ja nyt pitäisi alkaa selvittää jotain ihmeen tekijänoikeuslupia – ja vielä maksaakin niistä. Mutta eikö muusikoille maksettu jo silloin, kun äänite alun perin tehtiin?!

Tekijänoikeuslaki suojaa sitä, joka on luonut teoksen. Teos on mikä tahansa luovan työn tulos, joka on riittävän itsenäinen ja omaperäinen, ja ylittää niin kutsutun teoskynnyksen. Teoksia ovat esimerkiksi musiikkikappaleet, maalaukset ja kirjallisuus. Myös vaikkapa rakennukset ja huonekalut voivat ylittää teoskynnyksen. Tekijänoikeuden niin kutsuttujen lähioikeuksien kautta suojataan myös muita kuin teosten oikeudenomistajia. Suojaa saavat esimerkiksi esittävät taiteilijat, äänitallenteiden taloudelliset tuottajat ja valokuvaajat. Näille kaikille tekijänoikeuslaki takaa koko joukon yksinoikeuksia.

Niinpä, kun musiikkikappaleesta julkaistu äänite halutaan myöhemmin liittää videomateriaaliin, joudutaan huomioimaan hyvin monen oikeudenomistajan tekijänoikeuksia. Äänite sisältää ainakin musiikkiteoksen tekijöiden, esittävien taiteilijoiden sekä äänitteen taloudellisen tuottajan yksinoikeuksia. Tapauskohtaisesti pitää sitten selvittää, mistä eri luvat saa. Joskus apuun rientää tekijänoikeusjärjestö, ja joskus lupa pitää saada jokaiselta oikeudenomistajalta henkilökohtaisesti.

Tekijänoikeuksien lähtökohtia

Tekijänoikeudet ovat ihmisoikeuksia. Tämä on todettu mm. YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa. Julistuksen 27. artiklan mukaan jokaisella on oikeus sekä niiden aineellisten etujen suojaamiseen, jotka johtuvat hänen luomastaan taiteellisesta tuotannosta, että oikeus osallistua vapaasti yhteiskunnan sivistyselämään ja nauttia taiteista. Käytännössä nämä oikeudet turvataan kansallisella lainsäädännöllä ja erilaisilla kansainvälisillä sopimuksilla.

Ihminen on aina ollut luova – silloinkin, kun luova työn tuloksia ei vielä suojattu lainsäädännöllä. Vaikka tekijänoikeuslaki on kehittynyt vuosien saatossa paljon – ja kehittyy edelleen – ovat sen peruspilarit edelleen ne, jotka YK:n yleiskokous kirjasi julistukseensa. Tekijänoikeuslainsäädäntöä tarvitaan, jotta taiteen tekeminen voi olla ammatti. Siksi esimerkiksi tekijänoikeusjärjestöt keräävät korvauksia teosten käytöstä ja samalla suuri yleisö saa nauttia taiteista, kuulla musiikkia radiosta ja lainata kirjoja kirjastoista. Ja siksi esimerkiksi äänitemusiikin käytöstä oman projektin yhteydessä on sovittava äänitteen oikeudenhaltijoiden kanssa. Vaikka studiotyöstä olisi alun perin maksettu palkka, ei se sisältänyt korvausta kenen tahansa mihin tahansa käyttöön tapahtuvasta käytöstä joskus tulevaisuudessa.

Tekijänoikeudet suojaavat ammattilaista

Nykyisessä kännykkäkeskeisessä kulttuurissa meistä kaikista on tullut sisällöntuottajia, ja moni saattaa olla otettu siitä, jos some-julkkis julkaisee ottamamme valokuvan digitaalisella seinällään luvatta ja korvausta maksamatta. Ammattitaiteilijalle tilanne ei ole mitenkään uusi: työstä on aina jouduttu kilpailemaan niiden kanssa, joille kyse on harrastuksesta ja jotka ovat valmiita polkemaan alan hintoja, koska varsinainen leipä kertyy muusta työstä. Tekijänoikeuslainsäädännön lisäksi ammattitaiteilijat tarvitsevatkin avukseen myös edunvalvontajärjestöjä, kollektiivisopimuksia, oppia neuvottelutaidoissa ja yleistä kunnioitusta luovaa työtä ja sen arvoa kohtaan. Silti kaiken perustana on oma asiantuntemus. Jos itse ei tunne omia oikeuksiaan, miten voi edes tietää, milloin muiden pitäisi ne huomioida?

Yhteiskunta on kuin muurahaispesä, jossa jokainen kantaa omaa korttaan kokonaisuuden rakentamiseksi ja ylläpitämiseksi. YK:n yleiskokouksen hyväksymä ihmisoikeuksien julistus on annettu ”kaikkien kansojen ja kaikkien kansakuntien tavoiteltavaksi yhteiseksi ohjeeksi, jotta kukin yksilö ja kukin yhteiskuntaelin pyrkisi, pitäen alati mielessään tämän julistuksen, valistamalla ja opettamalla edistämään näiden oikeuksien ja vapauksien kunnioittamista”. Omassa työssäni kannan korttani ylpeästi toimien opettajana, viestinviejänä ja neuvotteluapuna. Mikä on sinun roolisi?

Omista tekijänoikeuksistasi, tekijänoikeuslain historiasta ja sopimuskäytännöistä opit lisää Taideyliopiston tuottamalla ”Tekijänoikeuden perusteet luovilla aloilla” -verkkokurssilla, joka on nyt kaikkien saatavilla osoitteessa xxx. Tervetuloa mukaan!