Taiteilijaesittely (tai biografia)

Vinkkejä taiteilijaesittelytekstien kirjoittamiseen. Kenelle kirjoitetaan? Mitä kuuluu biografiaan, mitä taiteilijan sanaan?

Kirjoittajat: Laura Lehtinen, Sade Kahra ja Sirpa Lahti, Taideyliopisto

Mihin taiteilijaesittelytekstiä (tai biografiaa) tarvitaan? 

Taiteilijan esittelytekstejä tarvitaan eri tilanteisiin ja tarkoituksiin ja niillä voi olla hieman erilaisia tavoitteita. Taiteilijan täytyy esitellä itseään ja työtään portinvartijoiden suuntaan muun muassa erilaisissa hakemuksissa ja yleisön suuntaan esimerkiksi omilla kotisivuillaan, tapahtumajärjestäjien internetsivuilla tai käsiohjelmissa. Sama esittelyteksti ei välttämättä toimi kaikkiin tilanteisiin, ja siksi saattaakin olla tarpeen luoda itselleen eri tekstiversioita eri käyttötarkoituksiin.  

Esittelytekstien piirteitä: biografia ja taiteilijan sana (artist statement)

Biografia on usein lyhyehkö, taiteilijan toimintaa ja saavutuksia esittelevä teksti.  Biografiassa esitellään ennen kaikkea tunnustuksia ja tehtyä työtä kuten merkittäviä näyttelyitä, konsertteja, esityksiä, palkintoja, apurahoja ja muita alan ansioita sekä saatua koulutusta. 

Eri taiteiden aloilla on hieman erilaisia käytäntöjä: Kuvataiteen alalla taiteilijan esittely koostuu usein biografiasta sekä taiteilijan sanasta (artist statementistä), jolloin bio keskittyy puhtaasti saavutuksien esittelyyn, kun taas taiteilijan sana on taiteilijan oma, henkilökohtaisempi teksti, jossa hän avaa taiteellisen työskentelyn lähtökohtia, työskentelymetodeja, vaikutteita ynnä muuta. Joskus nämä tekstit esitetään peräkkäin.  Kun taiteilija on uransa alussa eikä varsinaisia “ansioita” vielä ole paljon, biografiaan voi sisällyttää joitain oman taiteellisen työn ominaisuuksia ja suuntautumisaloja.  

Esittävien taiteiden ja joskus musiikinkin alalla erillistä taiteilijan sanaa ei usein käytetä, vaan samassa esittelytekstissä perinteiseen biografiaan voi yhdistyä myös taiteellisen ajattelun ja työmetodien tai inspiraation lähteiden esittelyä ja joskus jopa tulevaisuuden suunnitelmien avaamista. Tässä ohjeistuksessa puhutaan sellaisesta esittelytekstistä, jossa yhdistyy perinteisen biografian sekä vapaamman esittelyn piirteitä.  

Muotoseikat   

Jos esittelyteksti on julkaistu taiteilijan omalla kotisivulla, sen pituudelle tai muodolle ei ole mitään varsinaista rajoitetta. Monessa muussa yhteydessä, kuten käsiohjelmatekstissä, näyttelykatalogeissa tai festivaalien ja tapahtumien yhteydessä on kuitenkin tarpeen kirjoittaa tiiviisti ja muiden taiteilijoiden kanssa yhtenäisessä muodossa. Tällöin esittelyteksti on usein lyhyt, noin 60–100 sanan mittainen ja hän-muotoinen (ei minämuotoinen). Lyhyt biografia tai taiteilijaesittely sisältää 1–2 tekstikappaletta.  

Ohjeita esittelytekstin laatimiseen 

Kun kirjoitat esittelytekstiäsi, ota aina huomioon, kenelle kirjoitat. Kun tekstisi on jonkinlaista hakemusta varten, voit olettaa, että lukija tuntee syvällisesti juuri sinun alaasi. Tällöin käsitteet ja nimet avautuvat lukijalle hyvin. Jos taas kirjoitat yleisöllesi, vältä alan sisäisiä erityissanastoa tai liiallista nimien ja tai paikkojen listailua. Ota myös huomioon, että kansainvälisissä yhteyksissä kotimaasi taidelaitokset eivät välttämättä ole tunnettuja. Nimien listailu ei siis välttämättä kerro sinusta taidealan toimijana kovin kattavaa tarinaa.  

VINKKI: Voit testata esittelytekstisi toimivuutta luettamalla sitä jollakulla, joka ei ole perehtynyt sinun taiteenalaasi.  

Apukysymyksiä esittelytekstin kirjoittamiseen  

Kun laadit taiteilijaesittelyä itsestäsi, voit hahmotella sen sisältöä alla olevien apukysymysten avulla. 

Muista, että kuvataiteen alalla biografia ja artist statement pidetään tyypillisesti erillisinä teksteinä, muilla aloilla näiden sisältöjä voidaan kirjoittaa saman tekstin sisään. Kuvataiteen artist stamentista voit lukea lisää täältä (linkki). 

Biografia eli ansioiden esittely 

  • Minkä alan tai alojen taiteilija olet? Millä välineillä työskentelet? 
  • Mitkä ovat merkittävimmät työsi tähän mennessä?  
  • Missä työsi on päässyt esille? 
  • Mitkä tahot ovat tukeneet tai palkinneet työtäsi? 
  • Millainen koulutus sinulla on? 
  • Muu taiteellisen toiminnan ja ajattelun esittely  
  • Millaisissa ympäristöissä työskentelet (enimmäkseen, parhaiten…)?  
  • Mikä sinua kiinnostaa tai inspiroi (alassasi)? Miksi? 

Taiteilijaväite

  • Mitä taiteellinen työ merkitsee sinulle? 
  • Mistä haaveilet? Mihin tähtäät?  
  • Mikä mahdollisesti erottaa sinut kaikista muista alasi taitelijoista?  
  • Missä olet omimmillasi?  
  • Millaiset arvot ohjaavat työtäsi?   
  • Mihin jatkumoon ja kontekstiin työsi asettuu?  
  • Haluatko kertoa jotain muuta persoonastasi tai taustastasi?  

Esimerkkibiografiat eri aloilta

Maaria Muusikko (s. 2001) on pianisti ja pianonsoiton opettaja. Hän on konsertoinut Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin solistina sekä Kesän nuoret taiteilijat -sarjassa. Esiintyjänä häntä on kuvailtu räiskyväksi ja monipuoliseksi. Akatemian opintojensa lisäksi hän on kouluttautunut useilla mestarikursseilla, joista merkittävimpiä ovat olleet Mestari Mestarin sekä Guru Gurun kurssit. Maaria Muusikko opettaa pianonsoittoa ja musiikin hahmotustaitoja Musiikkioppilaitoksessa, ja pedagogina hänelle ovat tärkeää on kunkin oppilaan omien vahvuuksien löytäminen sekä improvisointiin ja luoviin kokeiluihin kannustaminen. Muusikko nauttii myös sivutyöstään nuorten instrumenttioppilaiden säestäjänä. 

Kirmo Kuvataiteilija (s. 1998) on Siilinjärvellä toimiva kuvataiteilija, joka työskentelee pääasiassa kokeellisen videon ja maalauksen parissa. Hän löytää inspiraationsa luonnon kauneudesta ja ihmisen monimutkaisuudesta ja hänet tunnetaan rohkeudestaan kokeilla eri lähestymistapoja ja ilmaisumuotoja. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2024. Kirmo Kuvataiteilijan töitä on ollut esillä Kuvan kevät -näyttelyssä vuonna 2022 sekä Galleria X:ssä 2023. Hänen työskentelyään vuonna 2024 tukee Kansan sivistysrahasto. 

Vellamo Valosuunnittelija on Oulun seudulla toimiva valosuunnittelija ja -taiteilija. Vellamo opiskelee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa maisterivaiheessa. Hän on kiinnostunut piilottamisesta ja paljastamisesta valon avulla. Teema on läsnä ainakin hänen viimeisimmissä töissään Äx (2023) ja Yy (2024).  Hän on työskennellyt useiden vapaan kentän ryhmien kanssa sekä opiskeluaikanaan valosuunnittelijan assistenttina Oulun Teatterissa. Vuosina 2024–2025 hänen töitään nähdään mm. Valotaiteen festivaalilla sekä Z-teatterilla.