Erityisesti kuvataiteen alalla on käytössä tekstityyppi ”taiteilijan sana” eli artist statement. Myös muilla taidealoilla taiteilijoiden esittelytekstit sisältävät taiteilijan sanan piirteitä. Täältä löydät ohjeita tekstin kirjoittamiseen.
Suzanne Mooney, taiteilija ja Kuvataideakatemian lehtori
Kun taiteilijan täytyy kirjoittaa omasta taiteestaan, usein tuntuu, että ihmiskieli ei siihen riitä. Kirjoittamisessa on tietty rakenne, joka vaatisi sellaista varmuutta ja selkeyttä, jota taiteen tekemisessä ei välttämättä ole. Kirjoittajaa voi helpottaa ajatus, että esittelytekstillä on eri yhteyksissä erilaisia tehtäviä ja tekstistä kirjoitetaan uran aikana useita versioita. Taiteilijan sana muuttuu, kun taiteellinen työ muuttuu. Kuten taidemaailmassa yleensäkin, taiteilijan sanan kirjoittamiseen ei ole olemassa sääntöjä vaan ainoastaan suosituksia. Kehotankin poimimaan tästä tekstistä vain ne asiat, jotka tuntuvat hyödyllisiltä.
Mikä on taiteilijan sana?
Taiteilijan sana on teksti, joka auttaa lukijaa ymmärtämään taiteilijan teoksia, työskentelytapaa ja taiteellista toimintaa. Se on lyhyt kirjoitus, joka syventää ymmärrystä taiteilijan kiinnostuksen kohteista, tutkimuksesta, motiiveista, vaikutteista ja menetelmistä. Se esittelee asioita, jotka eivät ehkä näy itse taideteoksessa, ja avaa taiteilijan ajatteluprosessia, kuten syitä käyttää tiettyä muotoa, materiaalia tai ilmaisukeinoa.
Taiteilijan sanan kirjoittaminen voi auttaa taiteilijaa selventämään omia ajatuksiaan ja ideoitaan ja sanomaan omin sanoin sen, mitä hän haluaa teoksesta tiedettävän. Toisin kuin monissa muissa taidealan kirjoituksissa, taiteilijan sanan tulisi olla selkeä ja ytimekäs teksti, jossa käytetään yksinkertaista kieltä ja tavanomaisia lauserakenteita. Tämä johtuu siitä, että yleensä taiteilijanlausuntoja lukee esimerkiksi galleristi tai tuomariston jäsen, jonka on luettava monta tekstiä kerralla. Liian kryptinen selostus aiheuttaa vain hämmennystä.
Milloin taiteilijan sanaa tarvitaan?
Tyypillisesti taiteilijan sanaa edellytetään avoimissa näyttelyhauissa ja apurahahakemuksissa. Sitä tarvitaan myös, kun tehdään ehdotus tilaustyötä, näyttelyä, projektia tai residenssiä varten. Taiteilijan sanan voi julkaista erillisenä tiedostona, sähköisessä portfoliossa, omilla kotisivuilla tai mediatiedotteessa. Taiteilijan sanaa pyydetään usein samassa yhteydessä kuin ansioluetteloa, taiteilijaesittelyä, projektiehdotusta, talousarvioita ja näytekuvia taideteoksista.
Muoto, tyyli, pituus
Taiteilijan sanat ovat yhtä erilaisia kuin taiteen tekemisen tavat. Taiteilija kirjoittaa taiteilijan sanan itse, joten teksti kirjoitetaan yleensä ensimmäisessä persoonassa eli minä-muodossa.
Tekstin muodon ja tyylin tulisi heijastaa taiteilijan teoksia. Jos teokset ovat ekspressiivisiä ja perustuvat tiettyyn tekniikkaan tai materiaaleihin, tekstin pitäisi keskittyä näihin asioihin. Jos taas teokset ovat käsitteellisiä tai tutkimukseen perustuvia, tekstissä kannattaa avata teoksen teemoja, prosesseja ja työmenetelmiä.
Ennen kaikkea taiteilijan sanassa tulee näkyä taiteilijan persoonallisuus ja yksilöllisyys. Kirjoita omin sanoin kiinnostuksen kohteistasi, luovuudestasi ja intohimoistasi. Se, mikä sopii yhdelle taiteilijalle, ei välttämättä sovi toiselle. Taiteilijan sanan pituudelle voi olla erilaisia ohjeistuksia, mutta yleensä muutama kappale (150 sanaa) riittää.
Kuinka päästä alkuun?
Hakumahdollisuudet voivat ilmaantua nopealla aikataululla, joten taiteilijan sana kannattaa olla aina valmiina käytettäväksi. Se on elävä asiakirja, jota muokataan ja täydennetään tarpeen mukaan.
Jos omasta taideteoksesta ja työskentelystä on vaikea kirjoittaa, näistä vinkeistä voi olla apua:
Lue muiden taiteilijoiden kirjoittamia tekstejä. Kun löydät mielestäsi hyvän tekstin, mieti, mitkä asiat tekstissä miellyttävät sinua.
On paljon helpompaa kirjoittaa valmiista teoksista kuin kuvitella tulevia projekteja, koska valmiit teokset ovat konkreettisia ja tunnet niiden syntyprosessin.
Anna itsellesi lyhyitä kirjoitustehtäviä, joissa keskityt taideteosten eri osa-alueisiin. Aseta aikarajaksi viisi minuuttia ja kirjoita vapaamuotoinen vastaus esimerkiksi näihin tehtäviin:
Kuvaile tiettyä teosta yksityiskohtaisesti.
Kirjoita tunteista, joita teos herättää.
Esittele taideteoksen tekemisen jokainen vaihe.
Mihin laajempaan yhteyteen tai taidekentän alueeseen työsi kiinnittyy?
Nämä tehtävät eivät ehkä päädy valmiiseen tekstiin, mutta ne auttavat pääsemään kirjoittamisen alkuun ja voivat olla lähtökohtana kirjoitustyölle.
Jos huomaat toistavasi tiettyjä sanoja yhä uudelleen, käytä synonyymisanakirjaa laajentaaksesi sanavarastoasi.
Anna keskeneräinen tekstisi jonkun luettavaksi ja pyydä häntä kertomaan sen sisältö sinulle omin sanoin. Pyydä häntä kertomaan rehellinen mielipiteensä tekstistä. Lukija voi olla joku, joka jo tuntee taiteellista työtäsi tai joka ei tunne sitä ollenkaan.
Lue teksti ääneen. Onko se sujuvaa? Jos teksti tökkii, kannattaa muokata ilmaisuja ja lyhentää lauseita.
Taiteilijan sana ei koskaan ole täydellinen, mutta useimmiten se on riittävän hyvä.
Esimerkkejä:
Taiteilija kuvailee tyylinsä syntymistä:
Hävitä aarteesi, niin minä löydän ne. Vietettyäni yhdeksän vuotta kodittomana nostan hylätyn ja huomiotta jätetyn osaksi avantgardea. Teokseni sisältävät löytöesineitä, ihmisten pois heittämien arvokkailta vaikuttavien tavaroiden tuhkaa ja luksusautojen sulatettuja metalleja. Suuret julkiset installaationi houkuttelevat katsojia ja pyytävät sitten miettimään, mitä katsoja itse arvostaa ja miksi.
Taiteilija kuvailee, miksi tekee taidetta:
Valkoinen paperi inhottaa minua. Käytän öljyvärejä häiritäkseni tyhjän kankaan puhtautta abstrakteilla muodoilla ja viivoilla. Työni voi nähdä hyvin väljästi tulkittuina merimaisemina ja auringonlaskuina. Olen asunut koko elämäni muutaman askeleen päässä merestä, ja se on minulle merkityksellisin inspiraation lähde.
Taiteilija antaa töidensä kokemiseen ohjeita:
Tämän kokoelman katselu on kuin työntäisi kädet juoksevan hanan alle. Älä vaivaudu muodostamaan käsistäsi kuppia, sillä näet vain, kuinka vesi valuu yli ja karkaa viemäriin. Arvosta sen sijaan virkistävää tunnetta ja nauti sen hetkellisyydestä.
Esimerkit on poimittu ja mukailtu taiteilijan urasivustolta indeed.com.