Sopimukset ja vastuut työsuhteessa, toimeksiantosuhteessa ja apurahatyössä
Ansaintamallin, vastuidesi ja taloudellisen turvaverkkosi kannalta on olennaista, teetkö työsi työsopimuksella, toimeksiantosopimuksella vai apurahalla. Tekstissä eritellään näiden kolmen mallin eroja sekä niihin liittyviä oikeuksia, vastuita ja velvollisuuksia.
Kirjoittaja: Miika Kärnä, OTM, Luovan alan juristi, Sound Law Oy
Ansaintamallin, vastuidesi ja taloudellisen turvaverkkosi kannalta on olennaista, teetkö työsi työsopimuksella, toimeksiantosopimuksella vai apurahalla. Alla eritellään näiden kolmen mallin eroja sekä niihin liittyviä oikeuksia, vastuita ja velvollisuuksia.
Suomessa työlainsäädäntö on ollut historiallisesti vahvasti työntekijän puolella, joten työsuhde on ollut turvallisin tapa ansaita elantonsa. Yleisesti ottaen trendi ja todellisuus taiteen alalla on kuitenkin ollut vahvasti yrittäjyyteen päin suuntaava.
Olipa työn tekemisen ja ansaintamallin muotonä mikä tahansa, on erittäin tärkeää, että pidät huolta siitä, että eläkevakuutusasiasi ovat kunnossa. Vanhuuseläkkeen lisäksi kertyneet eläkevakuutusmaksut vaikuttavat muun muassa vanhempain- ja sairauspäivärahan suuruuteen. Työsuhteessa työeläkemaksuista vastaa työnantaja, kun taas toimeksiantosuhteissa toimivan yrittäjän on hoidettava eläkavakuutusmaksunsa suorittaminen itse. Useimmissa tapauksissa apurahat eivät sisällä automaattisesti eläketurvaa, joten apurahan saajankin on itse huolehdittava omasta eläketurvastaan.
Työsopimus:
Työsopimus luo työsuhteen työnantajan ja työntekijän välille. Työntekijänä suoritat työtä työnantajan alaisuudessa ja ohjauksessa.
Työsopimuksessa on yleensä määritelty tarkasti työsuhteen ehdot, kuten palkka, työaika ja työsuhteen kesto: työsuhde voi olla voimassa joko toistaiseksi tai määräajan.
Työsuhteita koskevan pakottavan työlainsäädännön lisäksi kullakin alalla, myös taiteen aloilla, on työehtosopimuksia, jotka asettavat minimistandardit työntekijöiden oikeuksille ja velvollisuuksille. Löydät oman alasi työehtosopimukset ammattiliittojen kautta.
Palkan saaminen:
Työsuhteessa toimitat verokorttisi työnantajalle, joka pidättää sovitusta palkasta veron, huolehtii sosiaalikuluista (ml. työntekijän eläkemaksu) ja maksaa jäljelle jäävän osan osoittamallesi pankkitilille. Jos työnantajasi ei pysty maksukyvyttömyyden takia palkkaasi maksamaan, voit hakea palkkasaatavasi maksua viime kädessä Ely- keskuksen palkkaturvasta.
Työntekijän oikeudet:
Suomen lainsäädäntö takaa työntekijöille monia oikeuksia, kuten oikeuden lomiin, lomarahaan, sairausajan palkkaan, vanhempainvapaaseen ja työturvallisuuteen. Työntekijän irtisanomissuoja on myös perinteisesti ollut vahva, mikä antaa turvaa työsuhteen jatkuvuudelle. Työttömänä työnhakijana olet oikeutettu työttömyysturvaan.
Työsopimuksen muoto:
Työsopimukselle ei ole olemassa määrättyä muotoa. Sitova työsopimus voi siis syntyä kirjallisesti (myös sähköisesti) tai suullisesti. Kirjallisen sopimisen hyödyistä johtuen työsopimus kannattaa tehdä aina kirjallisesti.
Toimeksiantosopimus:
Vapaus, riski ja vastuu, suurin niistä on…
Yrittäjänä voit vapaasti sopia omat työaikasi, työskentelypaikkasi ja korvauksesi, mutta samalla otat vastuun velvoitteiden suorittamisesta ja omasta toimeentulostasi.
Yrittäjän tekemistä̈ toimeksiantosopimuksista ei ole työsopimusten kaltaista pakottavaa sääntelyä, joka asettaisi vähimmäistason sopimusten ehdoille. Yritystoiminnassa pätee siis hyvin laaja sopimusvapaus.
Yrittäjänä olet itse vastuussa myynnistä ja sopimiesi velvoitteiden suorittamisesta sovitusti ja sovitussa aikataulussa. Sinun on myös itse huolehdittava sekä omasta, että mahdollisten työntekijöidesi palkanmaksusta, verojen maksamisesta sekä eläke- ja sairausvakuutuksista.
Tätä vasten sinulla on vapaus määrittää työntekosi ehdot ja taloudellisesti vain aikaansaamasi kysyntä sekä omat aikaresurssisi ovat rajana sille, miten paljon voit kullakin hetkellä työlläsi ansaita.
Jotta voit tehdä taloudellisesti kannattavaa yritystoimintaa, sinun tulee tehdä tarjouksia asiakkaille ja yhteistyökumppaneille niin, että odotettavissa olevat tulot ylittävät tuotteen tai palvelun tuotantokulut kuten materiaalit, markkinoinnin, vuokrat, palkat ja sosiaaliturvakulusi. Koska yrittäjänä vastaat itse omasta palkanmaksustasi ja eläketurvastasi, tulisi myös mm. lomien pitäminen huomioida kuluissa.
Muista, että yrittäjäkin voi sairastua…
Jos sairastut yrittäjänä, se ei vapauta sinua sopimustesi täyttämisestä, ellet ole erikseen sopinut vastaavasta peruutusehdosta sopimuksessa.
Peruutusehto voi määritellä sairauspoissaolon taloudelliset seuraamukset, kuten mahdollisen sopimuksen peruuttamisen tai korvausvelvollisuuden, jos sairaus estää sinua täyttämästä sopimusta sovitulla tavalla. Ellei tällaista ehtoa ole sovittu, olet yrittäjänä yleensä itse vastuussa sairauspoissaolon taloudellisista seurauksista.
Voit yrittäjänä ottaa itsellesi sairausvakuutuksen, joka voi tarjota jonkinlaista taloudellista turvaa sairastumistilanteissa.
Palkkion saaminen:
Yrittäjänä toimiessa kannat itse riskin asiakkaasi maksuhalukkuudesta ja maksukyvystä. Jos asiakas tai yhteistyökumppanisi ei maksa sovittua palkkiota tai laskua, voit jäädä pahimmassa tapauksessa ilman ansaitsemaasi korvausta.
Jos asiakas jää velkaa sinulle, sinun täytyy ryhtyä toimenpiteisiin saataviesi perinnän varmistamiseksi. Tämä voi sisältää muun muassa muistutusten lähettämistä, perintätoimiston käyttämistä̈ tai tarvittaessa oikeustoimiin ryhtymistä.
On tärkeää olla tietoinen siitä, että jos asiakas ajautuu konkurssiin, saatavasi voivat jäädä lopullisesti saamatta. Siksi on suositeltavaa tarkastaa asiakkaiden mahdolliset maksuhäiriöt erityisesti taloudellisesti merkittävissä sopimuksissa. Tällaiset tarkastukset voivat auttaa sinua arvioimaan asiakkaidesi maksukyvyn ja vähentämään riskiä saatavien menettämisestä.
Apuraha:
Taiteen alalla voi työllistyä myös apurahalla, ja apuraha voi olla kohdistettu tietynlaisen taiteellisen tai luovan toiminnan tekemistä varten. Tällaisissa tapauksissa apurahan myöntäjän ja saajan välillä ei yleensä ole työsuhdetta, ja apurahan saaja ei saa apurahaa vastikkeena tehdystä työstä, vaan se on tarkoitettu tukemaan taiteellista tai luovaa työskentelyä ilman suoraa vastiketta.
Apurahat voivat todellakin olla hyvin monenlaisia, ja niiden verotus vaihtelee riippuen useista tekijöistä, kuten siitä, kuka apurahan myöntää, mihin tarkoitukseen se on tarkoitettu ja mikä on apurahan saajan verotuksellinen asema.
On tärkeää, että apurahan saajana selvität apurahasi verotuskäytännön ja tarvittaessa konsultoit veroasiantuntijaa varmistaakseen oikean verokohtelun. On hyvä ottaa huomioon, että verosäännöt voivat muuttua, joten ajantasaisen tiedon hankkiminen on tärkeää.
Apurahansaajaa voidaan pitää omassa työssä työllistyjänä työttömyysturvalain näkökulmasta, mikä voi vaikuttaa hänen oikeuteensa työttömyysturvaan ja sen määrään. On tärkeää, että̈ otat apurahan saajana yhteyttä̈ työttömyysturvapalveluihin varmistaaksesi oman tilanteesi ja oikeutesi työttömyysturvaan sekä mahdollisiin velvoitteisiin liittyen apurahan vastaanottamiseen ja sen päättymiseen.