Lyhyt hissipuhe taiteellisesta työstä
Tämä teksti avaa pitchauksen eli lyhyen esittelypuheen merkitystä taiteilijan työssä ja tarjoaa vinkkejä sellaisen laatimiseen.
Kirjoittaja: Elsa Ervasti TeM, FM
Tämä teksti avaa pitchauksen eli lyhyen esittelypuheen merkitystä taiteilijan työssä ja tarjoaa vinkkejä sellaisen laatimiseen.
Kirjoittaja: Elsa Ervasti TeM, FM
Oman työn kiteyttäminen ja muotoilu hissipuheeksi on yksi nykypäivän tärkeimpiä työelämätaitoja. Olisiko kovinkaan moni taiteellinen johtaja tai palkittu näyttelijä päässyt urallaan yhtä pitkälle, ellei hän olisi omaksunut hyviä puhetaitoja – kansainvälistä uraa tekevistä tähdistä puhumattakaan?
Käyttipä hissipuhetaitojaan tiedostaen tai tiedostamattaan, juuri ne auttavat ammattilaista etenemään urallaan ja selviytymään isoistakin muutosvaiheista. Onnistunut hissipuhe kannattelee ja innostaa, toimii inspiroivana visiona – antaa fokuksen tekemiseen.
Hissipuhe on tiivis ja napakka esitys, jolla voi kertoa, mitä tekee tai mitä haluaa tulevaisuudessa tehdä. Sen tulee olla valmiina esitettäväksi oikealla hetkellä silloin kun sitä kysytään.
Taiteilijan menestyksen taustalla on usein lukemattomia työtunteja, oman osaamisen hiomista, virheiden korjaamista ja uusia alkuja. Lopulta taiteilija oivaltaa oman osaamisensa arvon eri yleisöille ja uusissa konteksteissa. Taiteilijoilla osaaminen on usein laajaa ja syvällistä. Tätä laajuutta on usein haastavaa tiivistää muutamaan lauseeseen ilman, että se tuntuu pinnalliselta. Se kuitenkin kannattaa, sillä liian pitkää esittelyä on vaikea ottaa vastaan.
Oletko joskus kuunnellut Oscar-gaalojen kiitospuheita? On haastavaa kiteyttää kolmeen minuuttiin olennainen, varsinkin jos sitä ei ole koskaan harjoitellut. Joskus gaaloissa kuultu kiitospuhe voi vaikuttaa helpolta ja kevyeltä, mutta usein se myös tuottaa hikiä ja kyyneliä.
Taiteilijalta vaaditaan paljon tahdonvoimaa – sekä viitseliäisyyttä päivittää hissipuhettaan vuodesta toiseen ja uusille ihmisille. Taiteellinen osaaminen on jalostunut tuhansien toistojen kautta. Hissipuhe toimii monissa tilanteissa myyntipuheena, jotta tilaaja innostuu pyytämään sävellystyötä tai esityksen käsikirjoituksen.
Kuten moni muukin esitys, myös hissipuhe paranee vain toistamalla sitä. Kuin paraskin mantra, se jää mieleen ja lihasmuistiin, kunhan hissipuhetaitoa pitää yllä.
Harvassa ammatissa pääsee tekemään yhtä paljon hissipuheita kuin freelancerina luovilla aloilla. Hissipuhetaitoja voi harjoittaa uusien ihmisten kohtaamisissa, työhaastatteluissa sekä konseptien ja ideoiden pitchaustilaisuuksissa. Tilanteet muuttuvat, mutta hissipuheen tarve säilyy.
Ammattitaiteilijan uralla näkisin kolme erityisen keskeistä taitekohtaa, joissa on osattava puhua työstään uskottavasti, innostavasti ja itsevarmasti. Puheessa painottuvat uran alussa opinnot ja tutkinto, kun taas uran edetessä työ määrittää enemmän kuin tekijän taustat.
1. Uran ensimmäinen taitekohta – ammattiin hakevan hissipuhe
Hakeminen taidekorkeakouluun on uran ensimmäinen iso ponnistus. Monet taiteilijat ovat tehneet vuosia töitä päästäkseen opiskelemaan taiteilijan ammattitutkintoa. Näinä vuosina he ovat jatkuvasti joutuneet perustelemaan omaa taiteilijuuttaan itselleen ja läheisilleen.
Tällöin oma sisäinen puhe perustuu usein visioon:
Visioni on, että minusta tulee ohjaaja.
Minun haaveammattini on näyttelijä.
Haluan opiskella kapellimestariksi.
Minusta tulee kuvataiteilija.
2. Uran toinen taitekohta – taiteilijan ammatin kiteyttävä hissipuhe
Siirtymä työelämään on suuri henkinen harppaus pitkien opintovuosien jälkeen. Oman paikan löytyminen työyhteisössä on näytönpaikka, ja silloin hissipuheeseen voi olla paikallaan lisätä oman tutkinnon titteli:
Olen taiteen maisteri.
Olen taiteilija.
Teen ammatikseni taidetta.
Valmistuin Taideyliopistosta, jonne valitaan vuosittain vain 0,1 % hakijoista.
Kun ajattelee aikaa ja rahaa, joita on käyttänyt taideopintoihin ja niistä valmistumiseen, voisi kuvitella, että omasta ammatistaan kertominen olisi vähintään innostavaa. Hissipuhe antaa mahdollisuuden sanoittaa omaa osaamistaan päivitetysti ja rakentaa kiinnostavaa tarinaa.
3. Uran kolmas taitekohta – ammattia ja menestystä luova hissipuhe
Uusien töiden hakeminen ja löytäminen onnistumisten jälkeen vaatii päivitetyn hissipuheen. Siksi niitä on hyvä muokata ja päivittää jatkuvasti, tehdä niistä rohkeita ja ytimekkäitä. Freelancerin työura on jatkuvaa seuraavan projektin varmistamista. Siksi hissipuheesta muodostuukin ammattilaisen tärkeä työkalu, josta on parasta jaksaa innostua. Ellei menestys edellisessä työssä johda seuraavaan työhön. Kun vuosien varrella on pitchannut omaa työtään tarpeeksi monta kertaa, siitä tulee luonnollinen osa työnhakua. Ammatilliset saavutukset, apurahat ja voitot kannattaa tuoda ammatillisen uran kohokohdiksi. Ne pysyvät relevantteina vaikka aika kuluu!
Rakenna työstäsi hissipuhe, joka auttaa sinua etenemään urallasi.
Vastaa ainakin näihin kysymyksiin:
Esimerkki teatteripedagogin hissipuheesta:
Autan suomalaisia esiintymään paremmin työelämässä. Käytän valmennuksissani teatterilähtöisiä menetelmiä, esiintymis- ja vuorovaikutusharjoituksia. Ratkaisen luovasti työelämän uusia ilmiöitä räätälöimällä koulutuksia ja valmennuksia asiakkailleni. Valmennusten arvo asiakkaalle on se, että hän saa kiteytettyä viestinsä eri kanaviin esiintymällä luontevasti. Visioni on, että suomalaisista tulee kansainvälisesti vakuuttavia ja vaikuttavia esiintyjiä valmennusten myötä!