Laskutatko vai maksetaanko verokortilla?
Petri Katajarinne, Lehtori, Humanistinen ammattikorkeakoulu
Petri Katajarinne, Lehtori, Humanistinen ammattikorkeakoulu
Taide- ja kulttuurialalla on tyypillistä, että työtä tehdään monin eri tavoin ja taiteilijan toimeentulo tulee monista eri lähteistä. Karkeasti tulonlähteet voidaan perinteisesti jakaa palkkatyöstä tai yrittäjätoiminnasta tuleviksi. Nykyaikana tämä jako on kuitenkin hämärtynyt ja edellä mainittujen lisäksi ovat tulleet erilaiset itsensätyöllistämisen muodot. Esimerkiksi monille tutun freelancer-työn rinnalle on tullut laskutuspalvelujen myötä kevytyrittäjyyden käsite. Puhutaan myös monityöllisyydestä tai monityöstä, jolloin samaan aikaan voidaan tehdä hyvinkin erilaisia töitä eri ansaintamalleilla. Lisäksi taide- ja kulttuurialalla apurahat, palkinnot ja tekijänoikeuskorvaukset muodostavat merkittävän tulonlähteen.
Tämä edellyttää monenlaista osaamista ja tietämystä eri tavoista tulouttaa ansioita erilaisissa tilanteisissa. Ennen kuin alat ansaita omalla työlläsi elantoa tai hankkia sivuansioita, ota selvää, mitä kaikkea sinun pitää tietää työsuhteisena, yrittäjänä tai itsensätyöllistäjänä toimiessasi. Ota huomioon esimerkiksi, mitä vaikutuksia erilaisilla ansioiden tulouttamisen tavoilla on omaan verotukseesi ja sosiaaliturvaasi. Ole tarkkana etenkin toimiessasi työsuhteisen palkkatyön ja täyspäiväisen yrittäjyyden ulkopuolella, ja näitä yhdistellen. Seuraavassa lyhyt oppimäärä aiheesta. Artikkelin lopussa olevasta linkistä löydät lisää tietoa.
Omalla työllä ansaittuja rahoja voi tulouttaa kahdella eri tavalla. Voit laskuttaa asiakasta tai toimeksiantajaa tai vaihtoehtoisesti voit toimia työn tilaajalla työsuhteessa, jolloin saat työstäsi palkkaa. Tuloja voit saada myös apurahoista ja palkinnoista tai tekijänoikeuden käyttökorvauksista.
Voit usein vaikuttaa itse siihen, minkä tavan valitset tulouttaa ansioitasi. Kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, mikä on itselle hyödyllisin ja järkevin tapa. Jos haluat toimia yrittäjänä, sinulla on oltava myytävissä oleva tuote tai palvelu, sille maksavia asiakkaita ja toimintasi on oltava liiketaloudellisesti kannattavaa eli liikevaihtoa kertyy siten, että pystyt elättämään työlläsi vähintään itsesi. Toki voit hankkia yrityksesi kautta sivuansioita, esimerkiksi silloin, kun saat ansiotuloja päätyöstä.
Jos tilanteesi on sellainen, että tarvitset ajoittain työttömyysturvaa, huomaa, että yrittäjänä toimiminen saattaa olla esteenä työttömyyskorvauksen saamiselle. Tällöin vaihtoehtona on esimerkiksi toimiminen jäsenenä työosuuskunnassa.
Usein kuitenkin asiakas tai toimeksiantaja määrittelee sen, miten ansioiden tuloutus tapahtuu. Eri asiakkailla on erilaisia tapoja ostaa työtä. Yrityksille on yleensä yksinkertaisinta toimia maksamalla lasku. Koska yksityishenkilö ei ammattimaisesti toimiessaan voi toimia laskuttajana, työn suorittajalla on vaihtoehtona joko lähettää lasku oman yrityksensä kautta tai käyttää laskutuspalveluyritystä laskun lähettäjänä. Jos toimit osuuskunnassa työsuhteessa, osuuskunta voi lähettää laskun. Toisinaan taas toimeksiantajalle sopii kumpikin tapa eli voit laskuttaa tai tehdä verokortilla. Esimerkiksi oppilaitoksissa voit usein toimia vierailevana luennoitsijana laskutuksella tai sitten yksittäisenkin opetuskerran verran työsuhteisena tuntiopettajana. Kaikissa tapauksissa on tärkeää etukäteen selvittää ja sopia, millaisen sopimuksen työn suorittamisesta teette.
Kannattaa kysyä kokeneemmilta kollegoilta, miten alalla yleensä toimitaan ja millaisia kokemuksia heillä on erilaisista toimeksiantajista ja asiakkaista.
Työkorvaus on korvaus, joka maksetaan työstä, tehtävästä tai palveluksesta, mutta joka ei ole palkkaa. Työkorvaus on yleensä yritystuloa, mutta se voi olla myös yksittäisestä tai satunnaisesta työstä maksettavaa korvausta, kun tekijä on yksityinen henkilö, joka ei ole työsuhteessa työn teettäjään. Esimerkiksi käännöstyöstä tai taiteilijan tilaustyöstä voidaan maksaa työkorvausta. Työkorvauksen maksamiseen tarvitset erillisen verokortin ja siitä peritään ennakonpidätys. Toimeksiannon hintaan kannattaa sisällyttää oman sosiaaliturvan järjestämisen kulut, jotka työn suorittajana joudut itse maksamaan. Työkorvaus ei kerrytä työttömyysturvan työssäoloehtoa.
Palkka on korvaus, joka on maksettu työ- ja virkasuhteessa tehdystä työstä työsopimuksen mukaisesti. Muista myös, että palkkaa ovat myös esimerkiksi kokouspalkkiot, henkilökohtaiset luento- ja esitelmäpalkkiot tai korvaukset luottamustoimesta (esim. puheenjohtajana toimisesta), vaikka työsuhdetta ei näissä tapauksissa muodostuisikaan. Edellä mainitut palkkiot eivät kerrytä työssäoloehtoa. Työnantaja maksaa palkkaan liittyvät työantaja- ja työntekijäsivukulut sekä huolehtii ennakonpidätyksen suorittamisesta.
Jos toimit freelancerina tai itsesi työllistäjänä etkä halua perustaa omaa yritystä tai toimia työosuuskunnan jäsenenä, sinulla on mahdollisuus toimia laskutuspalveluyrityksen asiakkaana, jolloin kyseinen yritys lähettää laskun työsi tilaajalle. Asiakkaan maksettua laskun, laskutuspalvelu maksaa puolestasi lakisääteiset työnantajamaksut ja maksaa sinulle työn suorituksesta palkkaa. Laskutuspalvelu perii tästä työstä oman korvauksen.
Viime vuosina laskutuspalvelut ovat tuotteistaneet palveluitaan käyttäen käsitettä ‘kevytyrittäjyys’. Kevytyrittäjyys ei kuitenkaan ole virallinen yritysmuoto vaan markkinoinnissa käytetty nimike. “Kevytyrittäjä” voi olla yksityishenkilö, joka on laskutuspalvelun asiakas ilman omaa y-tunnusta (yritys- ja yhteisötunnus), tai toiminimiyrittäjä, joka on laskutuspalvelun asiakas omalla y-tunnuksellaan.
Sosiaali- ja eläketurvan näkökulmasta kevytyrittäjä on yrittäjä, jos hänellä on oma y-tunnus. Tällöin hänen tulee huolehtia omasta eläkevakuutuksestaan (YEL -vakuutus) sekä toiminimensä tai yrityksensä veroasioista. Verotuksen näkökulmasta kevytyrittäjä on palkansaaja, jos hän toimii ilman omaa y-tunnusta ja hänelle maksetaan palkkaa laskutuspalvelusta. Työttömyysturvan näkökulmasta laskutuspalvelun käyttäjä voi olla joko palkansaaja tai yrittäjä. TE-toimisto arvioi onko “kevytyrittäjyys” sivu- tai päätoimista. Sivutoiminen yrittäjä voi saada työttömyysetuuksia, päätoiminen ei. Työttömyysetuuden määrään vaikuttaa kuukausittainen ansio. Ansiosidonnaista työttömyysetuutta maksavilla työttömyyskassoilla saattaa olla vaihtelevia tulkintoja tästä. Varmista etukäteen, miten oma tilanteesi vaikuttaa edellä mainittuihin asioihin.
Toimiminen osuuskunnan jäsenenä on usein turvallisin tapa tehdä töitä itsensätyöllistäjänä tai freelancerina. Jos osuuskunnassa on vähintään seitsemän jäsentä, jäsenet eivät saa yrittäjästatusta. Osuuskunnassa toimitaan aidosti työsuhteessa. Tällöin osuuskunta huolehtii työtilausten sopimuksien tekemisestä, laskuttamisesta ja palkan maksamisesta työn suorittajalle. Jos olet liittymässä osuuskuntaan, varmista kuitenkin oma tilanteesi tässäkin tapauksessa TE-toimistosta ja jos olet oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, myös työttömyyskassastasi.
Freelancer tarkoittaa vapaana vailla vakituista työsuhdetta töitä tekevää työntekijää, jolla on samanaikaisesti yleensä useampia työnantajia tai toimeksiantajia. Freelancerina teet asiakkaasi kanssa toimeksiantosopimuksen. Jos toimit yrittäjänä, joudut huolehtimaan kaikista toiminnan aiheuttamista kuluista ja yritystoiminnan vakuuttamisesta. Työsuhteessa toimiessasi toimeksiantaja huolehtii verojen ja eläkevakuutusmaksujen maksamisesta. Nykyisin ei ole enää ns. freelancer-verokorttia, vaan freelancer käyttää palkansaajan yhden tulorajan verokorttia.
Käyttökorvausta on esimerkiksi tekijänoikeuden käyttämisestä, käyttöoikeudesta tai käyttöoikeuden myynnistä maksettu korvaus. Tekijänoikeus voi liittyä esimerkiksi kirjalliseen teokseen, taideteokseen tai valokuvaan. Taiteilija voi sopia käyttökorvauksista suoraan teosten käyttäjän kanssa, tai valtuuttaa tekijänoikeusjärjestön hoitamaan korvaukset puolestaan.
Käyttökorvaus on yleensä veronalaista ansiotuloa, josta maksaja huolehtii työnantajavelvollisuudet samalla tavalla kuin työkorvauksista. Tekijänoikeuskorvausta eli käyttökorvausta varten on haettava oma ansiotuloverokortti. Lue lisää käyttökorvausten verotuksesta vero.fi-sivustolta.