Brändäys eli julkisuuskuvan rakentaminen ja ylläpito 

Julkisuuskuva, eli brändi on se kuva, millaisena ammattilaisena sinut nähdään. Voit itse vaikuttaa brändiisi viestinnälläsi ja toiminnallasi.

Kirjoittaja: Sirpa Lahti, Taideyliopisto

Jokaisesta meistä muodostuu toisille jokin mielikuva kohtaamisten tai esimerkiksi sosiaalisessa mediassa julkaisemamme materiaalin välityksellä. Millaisena ammattilaisena haluat muiden sinut näkevän? Millaista kuvaa haluat välittää itsestäsi? 

Julkisuuskuvan perustana toimivat taitosi, osaamisesi, arvosi ja tavoitteesi. Julkisuuskuvaan liittyviä käsitteitä ovat muun muassa henkilöbrändi, brändi, maine, imago ja mielikuva sinusta taitelijana. ”Henkilöbrändäys ei tarkoita keinotekoisen imagon luontia, vaan oikeiden, aitojen vahvuuksien esille tuomista ja vahvistamista entisestään” (Kurvinen, Laine & Tolvanen, 2017). Mieti, millaisia asioita haluat muiden sinusta muistavan tai näkevän. Sen jälkeen voit miettiä, miten viestit, että juuri nuo asiat tulevat näkyväksi muille. 

Yleisö, asiakkaat, fanit, työtoverit, työnantajat, kaikki muodostavat sinusta kuvan kohtaamisten ja sen materiaalin perusteella, mitä julkisesti on saatavilla: mitä he löytävät netistä ja sosiaalisesta mediasta, mitä he kuulevat muilta. 

Julkisuuskuvan rakentaminen ei tunnu kaikista luontevalta ja sitä onkin hyvä tehdä omien tavoitteiden ja tarpeiden rajoissa. Joku rakentaa julkisuuskuvaansa sen mukaan, että haluaa toimia rohkaisevana erimerkkinä muille samaa polkua kulkeville. Toisen julkisuuskuvan rakentamisen päämääränä on esitellä taidettaan ja tehdä sen myötä myyntiä. Kolmannen tarkoituksena on julkisuuden kautta ottaa kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja neljäs haluaa hänet nähtävän persoonallisena nykytaiteilijana. 

käsin piirretty "yes!" -teksti / hand drawn "yes!" -text Lähtökohtaisesti kuitenkin kaikkien julkisuuskuvan ainakin osittaisena tarkoituksena on edesauttaa työtilaisuuksien saantia tai mahdollisuuksia jakaa omaa taiteellista työtään joko kasvattamalla omaa henkilökohtaista tunnettuuttaan tai teostensa tunnettuutta. Perusajatuksena on luoda itselle sellainen henkilöbrändi, että erotut muista saman tyylisistä tai tasoisista taiteilijoista. Taustatyönä voi tutkia muiden taiteilijoiden profilointia tai teoksia, asettaa toimintaa oman työn kontekstiin tai vertailla tuotteitansa samankaltaisiin (benchmarking). Miksi juuri sinut valittaisiin tai miksi juuri sinun työsi valittaisiin? Mikä erottaa sinut tai työsi muista? Mikä osaamisessasi on erityistä tai persoonallista? Mihin juuri sinun taiteesi sopisi? Mistä juuri sinulta löytyy osaamista tai asiantuntemusta? 

Julkisuuskuvan luominen on viestintää. Voit itse vaikuttaa siihen, millaisena ammattilaisena muut sinut näkevät. Lue lisää viestinnästä tämän sivuston muista artikkeleista. Muista, että jos et kerro tekemisistäsi, kukaan ei saa tietää hienoista jutuistasi, oli kyse sitten taiteellisista töistäsi, jonkun uuden oppimisesta tai yhteiskunnallisista kannanotoista. Pohdi myös, haluatko pitää vahvasti erillään henkilökohtaisen elämäsi ja julkisen taiteilijakuvasi. Tämä vaikuttaa muun muassa siihen, millaisia sosiaalisen median tilejä sinun kannattaa ottaa käyttöön. Lue lisää aiheesta artikkelista Sosiaalinen media

Julkisuuskuvan rakentaminen vaiheittain: 

  1. Kirjaa ylös taitosi, osaamisesi, arvosi ja tavoitteesi. 
  1. Mieti näiden pohjalta, millaisena ammattilaisena haluat muiden sinut näkevän. 
  1. Mieti, millaisella viestinnällä saat välitettyä haluamaasi mielikuvaa esimerkiksi 
  • esittelyteksteissä ja kuvissa 
  • sosiaalisessa mediassa 
  • nettisivuillasi 
  • esiintyessäsi 
  • työhaastattelussa. 

Julkisuuskuvan ylläpito: 

  1. Kaikkien työnkuvat, urat ja tavoitteet muuttuvat ajan myötä. 
  1. Mieti säännöllisesti, viestitkö edelleen tavoitteidesi ja arvojesi mukaisesti ja tuleeko viestinnässäsi ilmi tämän hetken tärkein osaamisesi. 
  1. Kysy palautetta teoksesta, työstäsi ja esiintymisestäsi, näin saat tietoa siitä, millaisena ammattilaisena sinut nähdään ja voit halutessasi tehdä muutoksia viestintääsi. Jos saat siihen luvan, voit myös käyttää palautetta osana julkisuuskuvasi rakentamista. Voit myös tilata tekstejä ammattikirjoittajalta tai asiantuntijalta, joka on taiteilijaprofiiliasi nähden relevantti, tai joka on valmis perehtymään tuotantoosi. 
  1. Valitse sinulle sopivimmat kanavat ja tavat viestiä työstäsi ja yritä tehdä viestimisestä kevyt mutta säännöllinen rutiini.