Epäasialliseen kohteluun puuttuminen

Tässä tekstissä kuvataan mitä on epäasiallinen kohtelu ja kuinka siihen tulee puuttua. Tekstissä on myös konkreettisia toimintaohjeita. Teksti on koostettu Työturvallisuuskeskuksen, Taideyliopiston ja eri liittojen tiedoista. 

Kirjoittaja: Joona Kupiainen

Mitä on epäasiallinen kohtelu?

Opiskelu- ja työyhteisön jäseninä olemme vastuussa yhteisön hyvinvoinnista ja toimivuudesta. Tästä syystä velvollisuutenamme on puuttua yhteisössä tapahtuvaan epäasialliseen kohteluun sitä todistaessamme. Työturvallisuuskeskus määrittelee epäasiallisen kohtelun olevan lain, yleisen hyvän tavan tai omien työvelvollisuuksien vastaista toimintaa. Toiminta on usein järjestelmällistä ja pitkäkestoista, mutta kyseessä voivat olla yksittäisetkin tilanteet. Epäasiallista kohtelua voi olla muun muassa valta-aseman väärinkäyttäminen, seksuaalinen tai sukupuolinen häirintä ja ahdistelu, työyhteisön ulkopuolelle jättäminen, syrjintä ja kunnian loukkaaminen. Toiminta voi olla sekä fyysistä että henkistä, ja kommunikaation tai sen puutteen kautta tapahtuvaa. Toivomme kaikki, että emme joudu kohtaamaan epäasiallista käytöstä. Toivetta voimme edistää toimimalla itse kaikkia kunnioittaen ja toisia kuunnellen. Epäasialliseen kohteluun puuttumiseen on kuitenkin syytä valmistautua, mihin tämä artikkeli kokoaa ohjeita.  

Työturvallisuuslain (28 §) mukaan: ”Jos työssä esiintyy työntekijään kohdistuvaa hänen terveydelleen haittaa tai vaaraa aiheuttavaa häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, työnantajan on asiasta tiedon saatuaan käytettävissään olevin keinoin ryhdyttävä toimiin epäkohdan poistamiseksi.”

Mitä teen, jos todistan epäasiallista kohtelua? 

  • käsin piirretty keltainen huutomerkki / hand drawn yellow exclamation mark Toimi heti. Ota asia keskusteluun henkilön kanssa, jonka toiminnan koet epäasiallisena, ja pyydä häntä lopettamaan. Jos et ole itse tilanteen varsinainen osapuoli, kysy epäasiallista käytöstä kokeneelta, miten hän haluaisi tapauksen suhteen edetä.  
  • Tuo esiin, mikä toiminnassa on epäasiallista. Täsmennä keskustelussa, mikä henkilön toiminnassa on epäasiallista kohtelua. Kyse voi olla siitä, ettei henkilö itse ymmärrä toimivansa epäasiallisesti ja parhaassa tapauksessa toiminta saadaan loppumaan jo tämän myötä. Tilanteen ollessa uhkaava, poistu tilanteesta tai pyydä toinen henkilö avuksesi. Hätätapauksessa soita hätänumeroon 112. 
  • Dokumentoi tilanne. Kirjaa ylös tapahtumat, niiden aika ja ketkä olivat tilanteessa. Dokumentointi edistää asian selvittämistä, kun materiaalit todentavat, mitä on tapahtunut ja mikä on koettu epäasialliseksi käytökseksi. Säilytä myös mahdolliset sähköpostit ja muut viestit todistusaineistona.  
  • Vie asia eteenpäin. Epäasiallisen kohtelun jatkuessa keskustelun jälkeen, on tärkeä viedä asia eteenpäin. Tilanne voi tuntua haastavalta, mutta kunnioittavan käytöskulttuurin edistäminen on rohkeaa ja erittäin tärkeää. Tilanteisiin saa myös apua. Esimerkiksi Taideyliopiston yhteyshenkilöt löydät tästä. Voit viedä tapauksen eteenpäin myös silloin, jos et ole pystynyt puhumaan epäasiallisesta käytöksestä suoraan epäasiallisesti käyttäytyneen henkilön kanssa. On kuitenkin tärkeää viedä tapaus eteenpäin mahdollisimman pian, jotta asiaan voidaan puuttua, eivätkä tilanteet pääse paisumaan tai unohtumaan. 
  • Älä jää yksin. Tilanteen jälkeen ei pidä jäädä tapahtuneen kanssa yksin tai syyttää itseään tapahtuneesta. Opiskelu- tai työyhteisöstä löytyy henkilöitä, joilta saa tukea asian käsittelyyn ja eteenpäin viemiseen. Mikäli epäasiallinen kohtelu täyttää rikoksen tunnusmerkit, tee tapahtumasta rikosilmoitus poliisille. Vastuu tilanteiden selvittämisestä ja niihin puuttumisesta on työnantajalta, kun työnantaja saa tiedon asiasta. Liitot ja työsuojeluviranomaiset voivat tarjota tukea tilanteissa, jos työnantaja ei puutu riittävästi tapaukseen.  
käsin piirretty alleviivaus / hand drawn underlining
  • Jos itse syyllistyt epäasialliseen kohteluun, pyydä anteeksi ja hyväksy, että toimintasi ei ollut toivottua, vaikka et olisikaan sitä sellaiseksi tarkoittanut. Opi tapahtuneesta ja osallistu mahdolliseen jälkikäsittelyyn. 

Taide- ja kulttuurialan epäasiallisen kohtelun puuttumistoimista ja tilastoista voit lukea tarkemmin alla olevista lähteistä:

Lähteet:  

Työturvallisuuskeskus. Häirintä ja epäasiallinen kohtelu – Työturvallisuuskeskus (luettu 5.2.2025).

Taideyliopisto (2023/päivitetty 2024). Toi­min­taoh­je ris­ti­rii­ta­ti­lan­tei­den ja epä­asial­li­sen käyt­täy­ty­mi­sen va­ral­le, https://opiskelija.uniarts.fi/ohjeet/toimintaohje-ristiriitatilanteiden-ja-epaasiallisen-kayttaytymisen-varalle/ (luettu 5.2.2025).

Näyttelijäliitto. Häirintä – Näyttelijäliitto – Skådespelarförbundet ry (luettu 5.3.2025).

Muusikkojenliitto. Yhdenvertaisuus – Muusikkojen liitto (luettu 5.3.2025).

Esiinnyn edukseni. Kaikille turvallinen musikkiala. https://esiinnynedukseni.fi/ (luettu 5.3.2025).