Apurahaprosessi

Yleistietoja apurahojen hakuprosessista: Mistä löytää rahoittajia? Mitä hakemiseen vaaditaan? Miten prosessi kulkee?

Kirjoittajat: Laura Lehtinen ja Sirpa Lahti, Taideyliopisto

Yleistä apurahoista 

Apurahaa voi hakea taiteelliseen toimintaan useasta eri näkökulmasta ja monista eri paikoista. Apurahoja myönnetään muun muassa taiteelliseen työskentelyyn, erilaisille projekteille, soittimen tai muun välineen hankintaan, kansainvälistymiseen, tutkimukseen, työryhmien toimintaan, organisaatioille, lähes mihin tahansa, mitä voit työelämässäsi keksiä.  

Tutustu apurahan myöntäjiin 

Apurahoja myöntäviä tahoja on Suomessa satoja, ja on hyvä perehtyä niiden tarkoitukseen ja myöntöehtoihin tarkkaan ennen hakemista. Etsi hakukohdettasi vastaava rahasto. On niin sinun kuin apurahatahon ajan tuhlausta lähettää hakemuksia selvittämättä, onko rahasto tai säätiö juuri sinun tarkoitukseesi sopiva.

Usein taiteilijoilla on useita projekteja meneillään yhtä aikaa. Useimmat apurahan myöntäjät eivät kuitenkaan myönnä kuin yhden apurahan hakijalle kerrallaan. Valitse siis itse, mikä on se tärkein hanke, johon apurahaa haet. Saat myös usein parempia tuloksia hakemalla täsmällisesti sinun työhösi sopivista kohteista kuin lähettämällä yleishakemuksia joka taholle. 

Osallistu apurahainfoon. Rahoittajat järjestävät infotilaisuuksia, joissa ne tarjoavat paljon hyödyllistä tietoa hakemisesta ja apurahojen suuruudesta ym. Käytä tilaisuus hyväksesi ja kysy, jos on kysyttävää. Jos jokin askarruttaa sinua, todennäköisesti se askarruttaa myös jotain muuta apurahan hakijaa. Voit myös kysyä rahoittajalta suoraan, jos sinulla on hakemukseen tai talousarvioon liittyviä kysymyksiä mielessä ja mikäli vastaus kysymykseesi ei löydy rahoittajan kotisivulta. 

Tutustu rahastojen ja säätiöiden haku- ja päätösaikatauluihin. Huomioi, että sinun tarvitsee joskus ennakoida paljonkin, jotta olet hakemassa rahoitusta ajoissa. Esimerkiksi jos sinulla on projekti kesäkuussa, sinun tulee tietää jo edellisen vuoden lokakuussa, mitä se pitää sisällään, jotta pystyt tekemään riittävän kattavan suunnitelman ja budjetin esimerkiksi Suomen kulttuurirahaston (SKR) lokakuussa tapahtuvaa päähakua varten. Päätös SKR tuesta tulee haun jälkeisessä tammi-helmikuussa, jonka jälkeen pääset lyömään lukkoon kesäkuun projektisi yksityiskohtia. 

Valmistele hakemustasi huolella 

  • Kirjoita hakukohteestasi tiivis ja selkeä kuvaus. Katso lisätietoja Projektikuvaus ja tiivistelmä -artikkelista (hyperlinkki). 
  • Laadi hakukohteellesi budjetti. Katso lisätietoja Projektibudjetti-artikkelista (hyperlinkki). 
  • Kysy projektissasi mukana olevilta henkilöiltä lupa mainita heidät hakemuksessasi 
  • Joihinkin hakemuksiin voi pyytää suosituksia hakemusalasi tärkeiltä henkilöiltä. Mieti, kuka tai ketkä he voisivat olla ja pyydä suosituksen kirjoittamista hyvissä ajoin, esim. kuukausi ennen hakemuksen jättämistä. 
  • Mieti, millä aikataululla apurahaa tulee hakea, jotta päätöksen saatuasi voit hyvässä tahdissa edistää hakukohdettasi. 
  • Valitse sinulle parhaiten sopiva rahasto tai säätiö 
  • Kirjaudu valitsemasi tahon järjestelmään ja tarkista, millaisia tietoja ja liitteitä hakemukseen tarvitaan.  
  • Laadi tai etsi liitteet valmiiksi hyvissä ajoin. Varmista, että liitteet ovat ajankohtaisia ja täydentävät täsmällisesti hakemuksesi sisältöä. Esimerkiksi päivitä ja räätälöi cv, portfolio ja muut työnäytteet tukemaan hakemustasi. 

Näin apurahaprosessi etenee: 

  1. Valmistele hakemuksesi yllä olevien ohjeiden mukaan. 
  1. Kirjaudu hakujärjestelmään ja kopioi hakemuslomakkeen kysymykset itsellesi tekstitiedostoon. Laadi kysymyksiin vastaukset ja kopioi ne sitten hakujärjestelmän lomakkeelle. Tämä on turvallinen tapa siksi, että joskus lomakkeet tai koko apurahasivustot jumiutuvat, kun käyttäjiä on yhtä aikaa paljon ja saatat menettää tärkeitä tietoja, jos ne eivät ole ehtineet tallentua. 
  1. Liitä mukaan tarvittavat liitteet. 
  1. Tarkista, että olet vastannut kaikkiin kohtiin ja lähetä hakemus. 
  1. Saat tiedon apurahapäätöksestä rahaston tai säätiön ilmoittaman aikataulun mukaan. 
  1. Saat rahan tilillesi rahaston tai säätiön ohjeiden mukaan esimerkiksi jo hyvin pian myönnön jälkeen tai projektin toteuduttua raporttia vastaan. 
  1. Kun projektisi / apurahakautesi on ohi, tee apurahasta raportti rahaston tai säätiön omien ohjeiden mukaan. Katso lisätietoja Apuraharaportti-artikkelista. (hyperlinkki) 

Kun olet saanut apurahan 

On hyvän tavan mukaista, että mainitset rahoittajatahot projektisi viestinnässä. Tähän saat ohjeet apurahapäätöksen mukana tai ne löytyvät rahastojen ja säätiöiden omilta nettisivuilta.  

Työryhmän vetäjä on vastuussa apurahan käytöstä ja vertautuu siten työnantajaan. Sovi selkeästi työryhmäsi kanssa apurahojen maksamisaikataulusta, apurahan määrästä suhteessa työaikaan, rooleista ja vastuista. Jotkut apurahojen myöntäjät maksavat apurahan kullekin työryhmäläiselle suoraan, jolloin vetäjän ei tarvitse hallinnoida koko työryhmän apurahaa.   

Dekoratiivinen kuva: huutomerkki

Huomaathan, että pitkäkestoisista (4 kk tai pidempi) apurahakausista apurahan saajan tulee maksaa eläkevakuutusta, joka on noin 13–25 % apurahan kokonaissummasta. Tähän vaikuttaa tekijän ikä sekä työtulon määrä. Jos siis saat kahden kuukauden apurahan mutta päätät venyttää sen osa-aikaisena neljän kuukauden ajalle, sinun tulee hoitaa eläkevakuutusmaksut. Prosessissa työskentelyn kesto määrää vakuutusvelvollisuuden riippumatta osa- tai kokoaikaisuudesta. 

Jos saat apurahan mutta suunnitelmasi muuttuu olennaisesti, ilmoita siitä rahoittajalle. Useimmiten muutos ei ole mikään ongelma, jos päätavoite pysyy samansuuntaisena. Rahoittajan täytyy vain tietää, jos aikataulu, työskentelevät henkilöt tai sisältö muuttuvat. 

Jos et voi ottaa vastaan sinulle myönnettyä apurahaa, ilmoita siitä välittömästi apurahan myöntäjälle. Työskentelyapurahakausia on myös mahdollista aikatauluttaa toisin tai keskeyttää hetkeksi. Apurahakauden aikana sinulla voi olla jonkin verran myös muita tuloja, joten esimerkiksi osa-aikaisia opetustöitä ei tarvitse lopettaa apurahakaudella. Tarkista näihin tilanteisiin ohjeet rahoittajalta.  

Mitä jos et saa rahoitusta?

Jos et saa rahoitusta, älä lannistu. Joskus samaan kohteeseen täytyy hakea useampi kerta, ennen kuin myöntävä päätös tulee. Vaikka rahaa on paljon jaossa, niin on paljon myös hakijoita ja lopulta vain pieni osa hakemuksista saa aina kerrallaan myöntävän päätöksen. Apuraharaadit tai -lautakunnat valitsevat myönteisen päätöksen saajat aina kulloisestakin hakijajoukosta. Joskus voi olla niin, että samalla hakukierroksella on monta saman sisältöistä hakemusta ja hakemuksesi ei tule valituksi. Toisella kertaa muiden hakijoiden sisällöt ovatkin erilaiset ja hakemuksesi saa myöntävän päätöksen tai erottuu edukseen senkertaisten hakijoiden joukosta. Apurahalautakunnissa tai päätöksiä tekemässä istuu usein alasi ammattilaisia. Apurahojen hakeminen on myös viestintää raadissa toimiville henkilöille, joille viestit hakemalla olevasi aktiivinen toimija kentällä. Vaikka hakemuksesi ei saisi myöntävää päätöstä, olet jättänyt varmasti muistijäljen oman alasi aktiivisena tekijänä. 

Lähteet ja lisätietoa

https://saatiotrahastot.fi/apurahan-hakijalle/