Apurahan käyttöselvitys
Ohjeita ja apua apuraharaportin kirjoittamiseen: Mitä raportoida ja miten? Mitä tietoa ja materiaalia kerätä projektin aikana?
Kirjoittajat: Riitta Huttunen, Sirpa Lahti ja Laura Lehtinen, Taideyliopisto
Ohjeita ja apua apuraharaportin kirjoittamiseen: Mitä raportoida ja miten? Mitä tietoa ja materiaalia kerätä projektin aikana?
Kirjoittajat: Riitta Huttunen, Sirpa Lahti ja Laura Lehtinen, Taideyliopisto
Saaduista apurahoista ja avustuksista täytyy yleensä tehdä käyttöselvitys. Lue apurahojen myöntöpäätös aina huolellisesti ja perehdy myöntäjän raportointikäytäntöön myös kotisivujen tai sähköisen lomakkeen kautta. Apurahapäätöksessä yleensä kerrotaan apurahan käyttöselvityksen määräpäivä ja ohjeet.
Monella rahoittajalla on periaate, että hakijalle ei myönnetä uutta apurahaa ennen kuin hän on selvittänyt aikaisemmat, saman tahon myöntämät apurahat. Joskus selvittämättömät apurahat voidaan joutua perimään takaisin. Tee siis käyttöselvitys ajoissa.
Jos olet saanut projektiisi useita apurahoja ja avustuksia, tarkista että käytät oikeaa selvityslomaketta ja että täytät sen kohdat huolellisesti. Säilytä aina kaikki hankkeeseen liittyvien ostojen kuitit huolellisesti selvittämiseen saakka. Jotkin rahoittajat vaativat tositteiden säilyttämistä jopa kahden vuoden ajan myös selvittämisen jälkeen. Kutakin apurahaa kohden tule raportoida vain sitä koskevat kulut, eikä kuitteja voi käyttää enää muiden apurahojen käyttöselvityksiin. Huomaathan myös, että kun olet raportoinut kulut apuraharaportilla, et voi vähentää kuluja enää omassa verotuksessasi.
Vapaamuotoisessa käyttöselvityksessä voit kertoa omin sanoin, toteutuiko hankkeesi suunnitellulla tavalla. Kerro, mitä tehtiin, missä ja milloin, kenen kanssa. Millaisen yleisön työsi tavoitti ja millaisen vastaanoton se sai? Kiinnostuiko media työstäsi? Keskusteltiinko siitä sosiaalisen median alustoilla? Millaista palautetta sait?
Esitä myös hankkeen toteutunut talousselvitys. Kerro, miten hankkeelle asetetut tavoitteet toteutuivat. Mikäli hakkeesi poikkesi alkuperäisestä suunnitelmasta, selvitä, millaisia muutoksia hankkeessa tehtiin ja miksi.
Apurahaselvityksen sopiva mitta on n 1–3 sivua ja liitteeksi on hyvä lisätä erillinen talousselvitys sekä mahdollisia lehtileikkeitä, mediaosumia, käsiohjelmia, yms.