Ansioluettelo / CV
Laura Lehtinen, Satu Tuittila, Sirpa Lahti
Laura Lehtinen, Satu Tuittila, Sirpa Lahti
Tärkeä osa toimintasi ja osaamisesi esittelyä on ansioluettelo, curriculum vitae eli CV. Ansioluetteloita on monenlaisia ja onkin tarpeen muotoilla erilaisia versioita eri tarkoituksiin. Internetistä löytyy paljon CV-ohjeita, joiden pohjalta on tähän tekstiin koostettu, kirjoittajien asiantuntemuksella taidealojen toimijoille tärkeimmät vinkit.
Suomeksi käsitteitä curriculum vitae ja ansioluettelo käytetään rinnakkaisina. Curriculum vitae tarkoittaa elämän polkua, joten periaatteessa se voisi sisältää luetelman koko urapolustasi. Kun ura alkaa kertyä pidemmäksi, saattaa olla kuitenkin tarpeen tiivistää luetelmaa. Suomessa pyydetään usein CV:n tiivistämistä 1–2 sivuun. Tällöin täytyy pohtia, mitä asioita kannattaa pitää mukana, mitä tiputtaa pois. Englannin kielellä tästä tiivistetystä ansioluettelosta käytetään käsitettä resume, jota näkee myös Suomessa joskus käytettävän. (Ransk. résumé = tiivistetty)
Huomaa kuitenkin, että akateemisissa yhteyksissä CV voi olla pidempi, ja usein onkin tarpeen luetella kaikki tärkeimmät saavutukset, opinnot, julkaisut, projektit, näyttelyt, konsertit, opetustyöt, kurssit jne.
CV voi sisältää seuraavia osioita:
Erityisesti englanninkielisessä ympäristössä useimmissa tilanteissa pyydetään resumea. Resumelle on tyypillistä, että pelkkien työpaikkojen nimeämisen sijaan luonnehditaan hieman tehtävien sisältöä, laajuutta ja mahdollisia onnistumisia.
Suomessa on tapana, että cv (tai resume) räätälöidään kutakin hakua varten, ja se on katsaus niihin projekteihin, työpaikkoihin, osaamiseen kokemuksiin ja muihin asioihin, jotka ovat juuri hakemasi työn, apurahan, näyttelypaikan tms. kannalta olennaisia. Voit kertoa myös informaalisti hankitusta osaamisestasi, esimerkiksi sosiaalisista tai työryhmätaidoistasi, harrastuksistasi, jopa arvoistasi ja persoonastasi lyhyesti. Näitä seikkoja on luontevaa sijoittaa joko dokumentin alkuun lyhyeen profiilikuvaukseen tai erilliseen osioonsa.
Koska cv:n sisältö on hyvä muokata kuhunkin tilanteeseen sopivaksi, laadi itsellesi dokumentti, jossa on listattuna kaikki työsi, opintosi ja kurssisi, apurahasi, residenssisi, luottamustoimesi jne. Kun olet valinnut tarvittavat tiedot tiettyä tilannetta varten, on aika pohtia cv:si ulkoasua. Tähän löytyy paljon vinkkejä ja valmiita dokumenttipohjia hakemalla internetistä tai vaikkapa Microsoftin tai Applen tekstinkäsittelysovelluksista.
Cv-dokumentissa on tyypillistä jaotella asioita väliotsikoin, esimerkiksi koulutus ja kurssit, taiteellinen työ, luottamustoimet, muut työt, erityisosaaminen ja kielitaito. Pidä huolta, että dokumenttisi on visuaalisesti selkeä ja että sitä on helppo lukea. Tähän auttaa esimerkiksi riittävä väljyys sekä asioiden huolellinen jaottelu väliotsikoin ja mahdollisesti palstoin.
Kun mainitset töitäsi, esimerkiksi näyttelyitä, esiintymisiä, julkaisuja (musiikkia, tekstiä…); kerro myös, milloin ja missä työ on toteutunut ja mitä tuotantotahoja on ollut mukana. Täsmennä myös tarvittaessa, millaisessa roolissa tai vastuussa olet ollut kyseisessä projektissa.
https://cv-pohja.com/builder/onboard/start?utm_source=blogb
How to Write an Acting Resume (With Steps and Examples) | Indeed.com Australia