Stipendieprocessen 

Allmän information om ansökningsprocesser för stipendier.

Av Laura Lehtinen ja Sirpa Lahti, Konstuniversitetet

Du kan söka stipendier för konstnärlig verksamhet på många olika ställen och med olika inriktningar. Stipendier beviljas bland annat för konstnärligt arbete, olika projekt, inköp av instrument eller annan utrustning, internationalisering, forskning, arbetsgrupper, organisationer, ja nästan vad som helst med koppling till ditt arbetsliv.  

Lär känna stipendiegivarna dekorativ bild

Det finns hundratals aktörer som delar ut stipendier i Finland, och det är bra att sätta sig in i deras syften och krav innan man söker. Sök efter en fond som motsvarar dina ansökningsmål. Det är slöseri med både din och stipendiegivarens tid att skicka ansökningar utan att först ta reda på om fonden eller stiftelsen lämpar sig för ditt ändamål.

 

Konstnärer har ofta flera pågående projekt samtidigt. De flesta stipendiegivare beviljar dock endast ett stipendium per sökande åt gången. Därför ska du välja det projekt som är viktigast för dig när du ansöker om stipendier. Ofta leder det dessutom till bättre resultat om du söker målinriktat hos de specifika aktörer vars stipendier lämpar sig bäst för ditt arbete istället för att skicka en generell ansökan till flera aktörer. 

Delta i informationstillfällen. Finansiärerna anordnar ofta informationstillfällen där de tillhandahåller viktig information om ansökningsprocessen och stipendiernas storlek m.m. Ta tillfället i akt och ställ eventuella frågor. Om det finns något du funderar på, är det troligtvis fler sökande som funderar på samma sak. Du kan även ställa frågor om ansökan eller budget direkt till finansiärerna om inte informationen finns på deras webbplats. 

Ta reda på fondernas och stiftelsernas tidsfrister för ansökan och beslut. Tänk på att det ibland är mycket som ska förberedas på förhand så att du verkligen hinner söka finansiering i tid. Om du till exempel har ett projekt i juni ska du redan i oktober året innan veta vad projektet innehåller så att du kan göra en tillräckligt omfattande planering och budget inför exempelvis Finska kulturfondens ansökan i oktober. Beslutet om stöd från Finska kulturfonden kommer i januari-februari efter ansökningstiden, och först därefter kan du spika de sista detaljerna i ditt projekt i juni. 

Förbered din ansökan noggrant

  • Skriv en kortfattad och tydligt beskrivning av ändamålet.
    Läs mer i artikeln Projektbeskrivning och sammanfattning. 
  • Gör en budget för ditt ändamål.
    Läs mer i artikeln Projektbudget. 
  • Fråga eventuella andra personer som deltar i projektet om tillåtelse att nämna dem i din ansökan. 
  • I vissa ansökningar kan du bifoga rekommendationer från viktiga personer inom ditt konstfält.
    Fundera på vem eller vilka som skulle kunna skriva rekommendationer och kontakta dem i god tid, förslagsvis en månad innan ansökan skickas. 
  • Fundera på tidsplanen för din stipendieansökan så att du efter beslutet hinner arbeta vidare med ändamålet. 
  • Välj en fond eller stiftelse som passar dig. 
  • Registrera dig i aktörens system och kontrollera vilken information och vilka bilagor som krävs för din ansökan.  
  • Utarbeta eller skaffa nödvändiga bilagor i god tid. Säkerställ att bilagorna är aktuella och kompletterar innehållet i din ansökan. Uppdatera och anpassa exempelvis cv, portfolio och andra arbetsprov så att de stödjer din ansökan. 

Ansökningsprocessens olika steg

  1. Förbered din ansökan enligt ovannämnda anvisningar. 
  1. Registrera dig i ansökningssystemet och kopiera ansökningsblankettens frågor och klistra in i en textfil. Besvara frågorna och överför dem till blanketten i ansökningssystemet. Det här är ett säkrare tillvägagångssätt, eftersom det ibland uppstår tekniska problem med blanketterna eller ansökningssidan när många användare är inne på webbplatsen samtidigt, och om dina uppgifter inte har sparats riskerar du att förlora dem. 
  1. Bifoga obligatoriska bilagor. 
  1. Kontrollera att du har fyllt i alla delar och skicka in din ansökan. 
  1. Beslutet om beviljade stipendier lämnas enligt fondens eller stiftelsen meddelade tidsplan. 
  1. Pengarna sätts in på ditt konto enligt fondens eller stiftelsens anvisningar, exempelvis kort efter beslut om beviljande eller när en projektrapport har skickats in. 
  1. När projektet/stipendieperioden är över ska du skriva en rapport om stipendiet enligt fondens eller stiftelsens anvisningar. Läs mer i artikeln Stipendierapport.

När du har beviljats ett stipendium 

Det hör till god sed att nämna finansiärerna i kommunikationen om ditt projekt. Du får anvisningar för det i samband med stipendiebeslutet eller så hittar du anvisningar på fondens eller stiftelsens webbplats.  

Arbetsgruppens ledare ansvarar för användningen av stipendiet och kan på så vis likställas med en arbetsgivare. Diskutera och tydliggör stipendiets utbetalningsplan, stipendiets storlek i förhållande till arbetstiden, roller och ansvar inom arbetsgruppen. Vissa stipendiegivare betalar ut stipendiet direkt till varje deltagare inom arbetsgruppen, och i sådana fall slipper ledaren hantera stipendiet åt hela arbetsgruppen.   

Dekorativ bild: et utropstecken

Observera att för långvariga stipendieperioder (4 månader eller längre) ska stipendiemottagaren teckna och betala för en pensionsförsäkring som uppgår till omkring 13–25 % av stipendiets totalsumma. Försäkringstecknarens ålder och arbetsinkomst påverkar beloppet. Om du beviljas ett stipendium för två månader men vill förlänga tiden för stipendiet till fyra månader på deltid, ska du betala pensionsförsäkringspremier. Det är varaktigheten för arbetsprocessen som avgör försäkringsskyldigheten oavsett om det sker på deltid eller heltid. 

Om du beviljas ett stipendium och det sker väsentliga förändringar i din planering ska du meddela finansiären om detta. Förändringar utgör vanligtvis inte ett problem så länge det huvudsakliga målet förblir detsamma. Finansiärerna behöver dock veta om tidsplanen, deltagarna eller innehållet förändras. 

Om du inte kan ta emot det beviljade stipendiet ska du snarast meddela finansiären om detta. Det är även möjligt att ändra tidsplanen för arbetsstipendier eller tillfälligt avbryta stipendieperioden. Du kan även ha en del andra inkomster under stipendieperioden, vilket innebär att du kan fortsätta att till exempel undervisa på deltid. Läs anvisningarna från finansiären avseende dessa situationer.  

Om du inte beviljas finansiering 

Ge inte upp om du inte beviljas finansiering. I vissa fall måste man ansöka flera gånger innan man får ett positivt beslut. Det finns mycket pengar att dela ut, men det finns även många sökande vilket leder till att det endast är en liten andel av ansökningarna åt gången som får ett positivt beslut. De juryer och nämnder som beviljar stipendier väljer stipendiemottagare från respektive sökandegrupp. Ibland kan det råka finnas många ansökningar med liknande innehåll under samma ansökningsperiod och därför blir inte din ansökan vald. Nästa gång kanske innehållet i de övriga ansökningarna skiljer sig från din ansökan eller din ansökan sticker ut från mängden av liknande ansökningar och du får det positiva beslutet. Det är ofta experter inom ditt område som sitter i nämnden eller fattar beslut om stipendier. Att ansöka om stipendier är även ett sätt att kommunicera med personerna som sitter i juryn. Med din ansökan förmedlar du att du är en aktiv aktör inom området. Även om du inte får ett positivt besked på din ansökan har du med all säkerhet lämnat ett intryck av dig som en aktiv aktör inom området.