Konstnärspresentation (eller biografi)  

Konstnärer behöver kunna presentera sig själv och sitt arbete för gatekeepers vid bland annat ansökningar och för publiken. Här fär du tips för att skriva din konstnärpresentation.

Av Laura Lehtinen, Sade Kahra och Sirpa Lahti, Konstuniversitetet

Varför behövs en konstnärspresentation (biografi)? 

Konstnärspresentationer krävs för olika sammanhang, ändamål och syften. Konstnärer behöver kunna presentera sig själv och sitt arbete för gatekeepers vid bland annat ansökningar och för publiken på bland annat sin egen webbplats, arrangörernas webbplatser eller i programblad. Samma presentationstext lämpar sig inte alltid för alla situationer, och därför kan det behövas flera textversioner för olika användningsområden.  

Presentationens egenskaper och form 

Biografin är oftast en kort text som presenterar konstnärens arbete och meriter.  I biografin framhävs framförallt utmärkelser och tidigare arbete, till exempel utställningar, konserter, föreställningar, priser, stipendier och andra meriter inom området samt utbildningsbakgrund. 

Praxisen skiljer sig åt något mellan olika konstnärliga områden: Inom bildkonsten består konstnärspresentationen ofta av en biografi och ett artist statement, där biografin fokuserar på att presentera arbete och meriter; medan konstnärens yttrande (artist statement) är en personligare text om det konstnärliga arbetets utgångspunkter, arbetsmetoder och influenser med mera. Ibland presenteras de två texterna efter varandra.  I början av konstnärskarriären när det ännu inte finns så många meriter kan biografin även innehålla det konstnärliga arbetets egenskaper och inriktningar.  

Inom scenkonsten och till viss del inom musikbranschen används inget artist statement. Presentationstexten kan istället innehålla både den traditionella biografin och en beskrivning av det konstnärliga tänkandet, arbetsmetoder, inspirationskällor och ibland även framtidsplaner. I den här vägledningen skriver vi om presentationstexter som kombinerar den traditionella biografin med en friare presentation.  

dekorativ bild: stjärnan

Form   

Om presentationstexten publiceras på konstnärens webbplats finns det inga särskilda begränsningar för textens längd eller form. I andra sammanhang som i programblad, utställningskataloger eller i samband med festivaler och evenemang krävs att man skriver kortfattat och i samma form som övriga konstnärer/artister. Presentationstexten är i dessa fall ofta kort, omkring 60–100 ord och skriven i tredje person (inte i jag-form). En kort biografi och konstnärspresentation innehåller 1–2 textavsnitt.  

dekorativ bild

Anvisningar för att skapa en presentationstext 

När du skriver din presentationstext ska du tänka på vem du skriver för. Om texten skrivs för en ansökan kan du förutsätta att läsaren redan har en fördjupad kunskap om ditt konstnärliga område. Då känner läsaren väl till olika begrepp och namn. Om du däremot skriver för en publik ska du undvika särskilda facktermer och jargong och överdriven uppräkning av namn eller platser. Det är också viktigt att komma ihåg att hemlandets konstinstitutioner inte alltid är kända i internationella sammanhang. En uppräkning av namn förmedlar således inte alltid en fullständig bild av dig som konstnär.  

TIPS: Du kan testa presentationstextens lämplighet genom att låta någon som inte känner till ditt konstfält läsa den.  

Stödfrågor för skrivandet  

När du skriver en konstnärspresentation kan du forma innehållet med hjälp av stödfrågorna nedan. 

Kom ihåg att inom bildkonsten skriver man ofta två separata texter, en biografi och ett artist statement, men inom andra konstnärliga områden kan man kombinera innehållet i en och samma text. Du kan läsa mer om artist statement inom bildkonsten här (länk). 

Biografi – en presentation av meriter 

  • Inom vilket konstnärligt område verkar du? Vilka verktyg/medel använder du i ditt arbete? 
  • Vilka är dina viktigaste verk hittills?  
  • Var har dina verk visats? 
  • Vilka aktörer har stött eller belönat ditt arbete? 
  • Vad har du för utbildningsbakgrund? 
  • Presentation av konstnärlig verksamhet och konstnärligt tänkande  
  • I vilka miljöer arbetar du (oftast, bäst …)?  
  • Vad (inom ditt område) intresserar eller inspirerar dig? Varför?  

Vad betyder konstnärligt arbete för dig?

  • Vad drömmer du om? Vad är ditt mål?  
  • Vad är det som särskiljer dig från andra konstnärer inom ditt område?  
  • Vad är du bäst på?  
  • Vilka slags värderingar styr ditt arbete?   
  • Till vilken tidsperiod eller kontext hör dina verk?  
  • Vill du berätta något mer om dig själv eller din bakgrund?  

Exempel på biografier från olika områden  

Maria Musiker (född 2001) är en pianist och pianolärare. Hon har gett konserter som solist i Sibelius-Akademins symfoniorkester och i Kesän nuoret taiteilijat-serien. Hon har beskrivits som en sprudlande och mångsidig artist. Förutom studierna på Akademin har hon utbildat sig genom ett antal mästarkurser varav de mest betydelsefulla var Mästar Mästarns och Guru Guruns kurser. Maria Musiker undervisar i piano och musikalisk gestaltning på Musikhögskolan, och som pedagog är det viktigt för henne att hitta varje students styrkor och främja improvisation och kreativa experiment. Maria trivs även med sin bisyssla som ackompanjatör för unga instrumentstudenter. 

Bill Bildkonstnär (född 1998) är en bildkonstnär från Siilinjärvi som främst arbetar med experimentell film och målarkonst. Han hittar inspiration från den vackra naturen och människans komplexa natur, och han är känd för sitt modiga sätt att experimentera med olika tillvägagångssätt och uttrycksformer. Han fick sin magisterexamen i bildkonst 2024 från Konstuniversitetets Bildkonstakademi. Bills arbete har bland annat visats upp på Kuvan Kevät-utställningen 2022 och på Galleri X 2023. Folkets Kulturfond stödjer hans arbete under 2024. 

Lisa Ljusdesigner är en konstnär och ljusdesigner som är verksam i Uleåborgsområdet. Lisa studerar på magisternivå på Konstuniversitetets Teaterhögskola. Hon intresserar sig för hur man med hjälp av ljus kan dölja och avslöja element. Ett tema som är närvarande i hennes senaste verk Ex (2023) och Yy (2024).  Hon har samarbetat med en rad grupper från det s.k. fria fältet, och under studietiden arbetade hon som ljusdesignassistent på Uleåborgs teater. Under 2024–2025 visas hennes verk bl.a. på Ljusdesignfestivalen och Teater Z.