Ingripande i osakligt bemötande

Den här texten beskriver vad som avses med osakligt bemötande och hur det ska hanteras. Texten ger också konkreta anvisningar till åtgärder. 

Av Joona Kupiainen

Hantera osakligt bemötande 

Som medlemmar i en studie- och arbetsgemenskap har vi ansvar för välbefinnandet och funktionen i den. Därför är vi också skyldiga att ingripa om vi ser osakligt beteende och bemötande i vår gemenskap. Föreningen Työturvallisuuskeskus definierar osakligt bemötande som beteende som strider mot lag, allmän god sed eller de egna arbetsskyldigheterna. Ofta är det systematiskt och långvarigt, men det kan också handla om enskilda händelser. Osakligt bemötande kan bland annat vara missbruk av maktposition, sexuella trakasserier eller trakasserier på grund av kön, uteslutning från arbetsgemenskapen, diskriminering och ärekränkning. Beteendet kan ske genom såväl fysiska som psykiska handlingar och genom kommunikation eller brist på kommunikation. Vi önskar alla att vi inte ska bli föremål för osakligt bemötande. Genom att själv bemöta andra med respekt och lyhördhet kan vi bidra till att förverkliga det. Dessvärre är det bäst att vara förberedd på osakligt bemötande, och den här artikeln innehåller anvisningar till det.  

Arbetarskyddslagen innehåller följande bestämmelse (28 §): ”Om det i arbetet förekommer trakasserier eller annat osakligt bemötande av en arbetstagare som medför olägenheter eller risker för arbetstagarens hälsa, ska arbetsgivaren sedan han fått information om saken med till buds stående medel vidta åtgärder för att avlägsna missförhållandet.” 

Vad ska jag göra om jag ser osakligt beteende? 

  • käsin piirretty huutomerkki / hand drawn exclamation mark Ingrip genast. Ta upp frågan med den person som du upplever har betett sig osaligt och be hen lägga av med beteendet. Om du inte själv är part i situationen, bör du fråga den som utsatts för osakligt bemötande hur hen önskar gå vidare med ärendet.  
  • Lyft fram det som är osakligt i beteendet. Precisera i samtalet på vilket sätt personens beteende är osakligt. Eventuellt har hen inte själv insett att hen betett sig osakligt, och i bästa fall slutar beteendet här. Om situationen är hotfull, ska du gå ifrån den eller be någon annan till hjälp. I nödfall ska du ringa nödnumret 112. 
  • Dokumentera situationen. Anteckna vad som hänt, tidpunkten och vem som varit inblandade. Dokumentation underlättar utredningen av ärendet, då det finns material som verifierar händelserna och vad som upplevs som osakligt bemötande. Spara också eventuella e-postmeddelanden och andra meddelanden som bevismaterial.  
  • För ärendet vidare. Om det osakliga bemötandet fortsätter efter samtalet, är det viktigt att du för ärendet vidare. Det kan kännas olustigt, men att främja en kultur av respektfullt beteende är modigt och mycket viktigt. Du får också hjälp med att hantera situationen. Kontaktpersonerna på Konstuniversitetet hittar du här. Du kan föra ärendet vidare även om du inte har haft möjlighet att tala direkt med den person som betett sig osakligt. De är viktigt att föra ärendet vidare så fort som möjligt, för att man ska kunna ingripa i det och situationen inte hinner eskalera eller falla i glömska. 
  • Var inte ensam med händelserna. Du ska inte vara ensam med händelserna eller skylla dig själv för dem. I din studie- eller arbetsgemenskap finns personer som hjälper dig att hantera händelserna och föra ärendet vidare. Om det osakliga bemötandet uppfyller rekvisiten för brott, ska du lämna en polisanmälan om det. När arbetsgivaren har informerats om fallet, är det arbetsgivaren som ska utreda situationen och ingripa. Förbunden och arbetarskyddsmyndigheterna kan erbjuda stöd ifall arbetsgivarens ingripande är otillräckligt.  
käsin piirretty alleviivaus / hand drawn underlining
  • Om du gjort dig skyldig till osakligt bemötande, ska du be om ursäkt och acceptera att du betett dig på ett oönskat sätt, även om det varit oavsiktligt. Lär dig av det skedda och delta i eventuella diskussioner av händelsern efteråt. 

Källor:

Työturvallisuuskeskus. Häirintä ja epäasiallinen kohtelu – Työturvallisuuskeskus (luettu 5.2.2025).

Taideyliopisto (2023/päivitetty 2024). In­struk­tio­ner för kon­flikt­si­tu­a­tio­ner och osak­ligt be­te­en­dehttps://studerande.uniarts.fi/guider/instruktioner-for-konfliktsituationer-och-osakligt-beteende/ (luettu 5.2.2025).

Näyttelijäliitto. Häirintä – Näyttelijäliitto – Skådespelarförbundet ry (luettu 5.3.2025).

Muusikkojenliitto. Yhdenvertaisuus – Muusikkojen liitto (luettu 5.3.2025).

Esiinnyn edukseni. Kaikille turvallinen musikkialahttps://esiinnynedukseni.fi/ (luettu 5.3.2025).