Ingripande i osakligt bemötande
Den här texten beskriver vad som avses med osakligt bemötande och hur det ska hanteras. Texten ger också konkreta anvisningar till åtgärder.
Av Joona Kupiainen
Den här texten beskriver vad som avses med osakligt bemötande och hur det ska hanteras. Texten ger också konkreta anvisningar till åtgärder.
Av Joona Kupiainen
Som medlemmar i en studie- och arbetsgemenskap har vi ansvar för välbefinnandet och funktionen i den. Därför är vi också skyldiga att ingripa om vi ser osakligt beteende och bemötande i vår gemenskap. Föreningen Työturvallisuuskeskus definierar osakligt bemötande som beteende som strider mot lag, allmän god sed eller de egna arbetsskyldigheterna. Ofta är det systematiskt och långvarigt, men det kan också handla om enskilda händelser. Osakligt bemötande kan bland annat vara missbruk av maktposition, sexuella trakasserier eller trakasserier på grund av kön, uteslutning från arbetsgemenskapen, diskriminering och ärekränkning. Beteendet kan ske genom såväl fysiska som psykiska handlingar och genom kommunikation eller brist på kommunikation. Vi önskar alla att vi inte ska bli föremål för osakligt bemötande. Genom att själv bemöta andra med respekt och lyhördhet kan vi bidra till att förverkliga det. Dessvärre är det bäst att vara förberedd på osakligt bemötande, och den här artikeln innehåller anvisningar till det.
Arbetarskyddslagen innehåller följande bestämmelse (28 §): ”Om det i arbetet förekommer trakasserier eller annat osakligt bemötande av en arbetstagare som medför olägenheter eller risker för arbetstagarens hälsa, ska arbetsgivaren sedan han fått information om saken med till buds stående medel vidta åtgärder för att avlägsna missförhållandet.”
Työturvallisuuskeskus. Häirintä ja epäasiallinen kohtelu – Työturvallisuuskeskus (luettu 5.2.2025).
Taideyliopisto (2023/päivitetty 2024). Instruktioner för konfliktsituationer och osakligt beteende, https://studerande.uniarts.fi/guider/instruktioner-for-konfliktsituationer-och-osakligt-beteende/ (luettu 5.2.2025).
Näyttelijäliitto. Häirintä – Näyttelijäliitto – Skådespelarförbundet ry (luettu 5.3.2025).
Muusikkojenliitto. Yhdenvertaisuus – Muusikkojen liitto (luettu 5.3.2025).
Esiinnyn edukseni. Kaikille turvallinen musikkiala. https://esiinnynedukseni.fi/ (luettu 5.3.2025).