Fakturering eller betalning mot skattekort?

Petri Katajarinne

Inom konst- och kulturbranschen är vanligt med många olika arbetsformer och att konstnären får sin utkomst från flera olika källor. Grovt taget brukar inkomstkällorna delas upp i avlönat arbete och företagsverksamhet. Numera har den här indelningen luckrats upp, och utöver de ovannämnda förekommer olika former av egenföretagande. Frilansarbete, ett begrepp som många känner till, har tack vare olika slags faktureringstjänster fått sällskap av egenanställning. Man talar också om att multijobba, det vill säga att en person kan ha flera jobb samtidigt och med eventuellt olika intjäningsmodeller. Även stipendier, priser och upphovsrättsersättningar utgör en betydande inkomstkälla inom konst- och kultursektorn.

Allt detta kräver att man har kunskaper och kännedom om sätten att föra in inkomst i olika situationer. Innan du börjar livnära dig på ditt arbete eller ha en bisyssla, ska du ta reda på vad allt du behöver veta om att vara anställd, företagare eller egenföretagare. Tänk till exempel på hur olika intäktsformer inverkar på din beskattning och sociala trygghet. Var särskilt noggrann om du arbetar utanför avlönad anställning och heltidsföretagande eller om du kombinerar dessa.  Nedan följer kortfakta om temat. Mer information hittar du via länkarna i slutet av artikeln.

Faktura eller skattekort?

Du kan föra in pengar som du förtjänat genom arbete som intäkt på två olika sätt. Antingen fakturerar du kunden/uppdragsgivaren eller du är anställd hos den som beställt arbetet, som i så fall betalar dig lön för arbetet. Du kan också ha inkomst från stipendier och priser eller ersättningar för nyttjande av upphovsrätt.

Ofta kan du själv påverka vilket sätt du väljer för att föra in inkomsten som intäkt. Tänk ändå noga efter vilket sätt som är det ändamålsenligaste och smartaste för dig. Om du vill vara företagare, ska du ha en produkt eller tjänst som du kan sälja och kunder som betalar för den. Dessutom ska verksamheten vara lönsam, det vill säga att omsättningen ska räcka till för en utkomst som åtminstone du själv kan leva på. Självfallet kan du ta in biinkomst via företaget, till exempel när du får förvärvsinkomst från din huvudsyssla. Om din situation är sådan att du tidvis behöver utkomstskydd för arbetslösa, ska du tänka på att företagande kan utgöra ett hinder för arbetslöshetsförmåner. Då kan ett alternativ vara att gå med i ett arbetstagarkooperativ.

Ofta är det ändå kunden eller uppdragsgivaren som bestämmer intäktsformen. Olika kunder köper arbete på olika sätt. För företag är det oftast enklast att betala en faktura. Eftersom en privatperson inte kan ställa ut en faktura i ett yrkesmässigt sammanhang, kan den som utför arbetet antingen fakturera via sitt företag eller anlita ett faktureringsföretag. Om du arbetar genom ett kooperativ, kan kooperativet ställa ut en faktura. Ibland passar båda sätten för uppdragsgivaren, med andra ord kan du fakturera eller lämna in skattekort. Till exempel på läroanstalter är det ofta möjligt att såväl fakturera för gästföreläsningar som vara anställd timlärare även för ett enda undervisningstillfälle. I vilket fall som helst är det viktigt att du på förhand tar reda på och kommer överens om hurdant avtal ni ingår om arbetet. Fråga gärna mer erfarna kolleger om kutymen inom branschen och om deras erfarenheter av olika uppdragsgivare och kunder.   

Lön eller arbetsersättning?

Arbetsersättning är en ersättning som inte är lön, men som ska betalas för ett arbete, ett uppdrag eller en tjänst. Arbetsersättning är vanligtvis företagsinkomst, men den kan också utgöras av ersättning för enskilda och oregelbundna prestationer då utföraren är en privatperson som inte står i ett arbetsförhållande till beställaren av arbetet. Arbetsersättning kan betalas till exempel för ett översättningsarbete eller en konstnärs beställningsverk. Du behöver ett separat skattekort för arbetsersättning; på arbetsersättning verkställs förskottsinnehållning. Det lönar sig att räkna in i priset även kostnaderna för ordnandet av den sociala tryggheten som du i egenskap av utförare av arbetet ska stå för själv. Arbetsersättning uppfyller inte arbetsvillkoret för arbetslöshetsförmåner. Mer information om arbetsersättning finns på webbplatsen skatt.fi (gå till webbplatsen).

En ersättning för arbete som utförts i ett arbetsavtals- eller tjänsteförhållande och enligt ett arbetsavtal utgör lön. Tänk också på att som lön betraktas också exempelvis mötesarvoden, personliga föreläsnings- och föredragsarvoden eller ersättningar för förtroendeuppdrag (t.ex. ordförande), även om det inte finns ett anställningsförhållande. Ovan nämnda ersättningar uppfyller inte arbetsvillkoret.  Arbetsgivaren betalar lönebikostnaderna för arbetsgivaren och arbetstagaren samt verkställer förskottsinnehållningen.

Faktureringstjänster och egenanställning

Om du är frilans eller egenföretagare och vill inte starta ett eget företag eller gå med i ett arbetskollektiv, kan du anlita ett faktureringsföretag som sköter faktureringen av uppdragsgivaren åt dig. När kunden har betalt fakturan, redovisar faktureringsföretaget de lagstadgade arbetsgivaravgifterna åt dig och betalar dig lön för det utförda arbetet. Faktureringstjänsten tar ut en avgift för tjänsten.

De senaste åren har faktureringstjänsterna lanserat sina tjänster som produkter under begreppet ”egenanställning”. Det är emellertid inget officiellt begrepp, utan används för marknadsföring. En egenanställd kan vara en privatperson som är kund hos en faktureringstjänst utan att ha ett FO-nummer (företags- och organisationsnummer) eller en firmaföretagare som är kund hos faktureringstjänsten med sitt eget FO-nummer.

Är en egenanställd i så fall löntagare eller företagare? Med tanke på den sociala tryggheten och pensionsskyddet betraktas en egenanställd som företagare om hen har ett FO-nummer. I så fall ska hen sköta sin pensionsförsäkring (FöPL-försäkring) själv, liksom också firmans eller företagets beskattning. Ur beskattningsperspektviet är egenföretagaren löntagare om hen inte har ett FO-nummer och betalas lön genom faktureringstjänsten. Vad gäller arbetslöshetsförmånerna kan den som anlitar en faktureringstjänst betraktas som antingen löntagare eller företagare. Arbets- och näringsbyrån avgör om egenanställningen är bisyssla eller huvudsyssla. Den som är företagare i bisyssla kan få arbetslöshetsförmåner, men inte för huvudsyssla. Förmånsbeloppet beror på inkomsten per månad. Arbetslöshetskassorna, som betalar arbetslöshetsdagpenningen som är beroende av inkomsterna, kan tolka detta på olika sätt. Kontrollera på förhand hur din situation inverkar på det ovan nämnda.

Kooperativ som alternativ

Det tryggaste sättet att arbeta som egenanställd eller frilans är ofta att gå med i ett kooperativ. Om ett kooperativ har minst sju medlemmar, kan medlemmarna inte få företagarstatus. Medlemmarna är genuint anställda vid kooperativet. Det innebär att kooperativet sköter avtalen om beställningar, fakturerar och betalar ut lön till den som utför arbetet. Om du planerar att ansluta dig till ett kooperativ bör du ändå kontrollera din situation hos AN-byrån och, ifall du är berättigad till inkomstrelaterad arbetslöshetspenning, även hos din arbetslöshetskassa.

Frilansarbete

Frilans, eller frilansare, avser en person som arbetar utan en fast anställning, ofta för flera olika arbetsgivare eller uppdragsgivare samtidigt. Som frilans ingår du ett uppdragsavtal med kunden. Om du levererar uppdraget som företagare ska du själv stå för kostnaderna för verksamheten och se till att teckna försäkring för verksamheten. I en anställning är det uppdragsgivaren som ser till att skatterna och pensionsavgifterna blir betalda. Numera finns inte lägre separata skattekort för frilansare, utan som frilans har du precis som löntagare ett skattekort med en inkomstgräns.

Royalty och rättighetsintäkter

Royalty är ersättning som betalas för rätten att nyttja en upphovsrätt, för nyttjanderätt eller försäljning av nyttjanderätt. Upphovsrätten kan hänföra sig till exempelvis ett skriftligt verk, ett konstverk eller ett fotografi. Konstnären kan avtala om royalty direkt med den som nyttjar verken eller ge en upphovsrättsorganisation fullmakt att hantera ersättningarna på sina vägnar.

Royalty betraktas i regel som skattepliktig förvärvsinkomst och betalaren har samma arbetsgivarens förpliktelser som för arbetsersättning. För upphovsrättsersättning, det vill säga för royalty, ska du ansöka om ett separat skattekort för förvärvsinkomst. Mer information om beskattningen av royalty finns på skatt.fi.

Checklista för att ta hem intäkter

  • Kolla på förhand hur olika betalningssätt för inkomsten inverkar på
    • beskattningen
    • arbetslöshetsskyddet
    • pensionstillväxten.
  • Ingå alltid ett skriftligt avtal om uppdrag.
  • Fastställ rätt pris eller förhandla dig till en hyfsad ersättning för arbetet. Tips för detta finns i ett inlägg av Pirjo Suhonen (hyperlänk).
  • Basera dig på fakta, inte på antaganden.
  • Ta reda på vad som är kutym i din bransch.
  • Om du inte vet eller förstår någonting, fråga
    • en kollega
    • myndigheterna
    • din fackorganisation eller företagarorganisation
    • din upphovsrättsorganisation.