Avtal och ansvar i ett arbetsförhållande och uppdragsförhållande samt vid arbete med stipendium
Det är avgörande för din intjäningsmodell, ditt ansvar och ditt ekonomiska skyddsnät om du utför ditt arbete med ett arbetsavtal, uppdragsavtal eller stipendium. I texten beskrivs skillnaderna mellan de tre modellerna och de rättigheter, ansvar och skyldigheter som är förknippade med dem.
Av: Miika Kärnä, jur.mag., jurist inom den kreativa sektorn, Sound Law Oy
Det är avgörande för din intjäningsmodell, ditt ansvar och ditt ekonomiska skyddsnät om du utför ditt arbete med ett arbetsavtal, uppdragsavtal eller stipendium. Nedan beskrivs skillnaderna mellan de tre modellerna och de rättigheter, ansvar och skyldigheter som är förknippade med dem.
I Finland har arbetslagstiftningen historiskt sett varit starkt på arbetstagarens sida, så ett arbetsförhållande har varit det säkraste sättet att tjäna sitt uppehälle. Generellt sett har dock trenden och verkligheten inom konstsektorn varit starkt inriktad på företagande.
Oavsett hur du arbetar och tjänar pengar är det mycket viktigt att du ser till att din pensionsförsäkring är i ordning. Förutom ålderspensionen påverkar de pensionsförsäkringspremier som du har tjänat in bland annat storleken på din föräldradagpenning och sjukdagpenning. I ett arbetsförhållande är arbetsgivaren ansvarig för att betala arbetspensionsavgifterna, medan en företagare som arbetar på uppdragsbasis måste betala sina egna pensionsavgifter. I de flesta fall ingår inte pensionsskydd automatiskt i stipendier, så det är upp till stipendiaten att ta hand om sitt pensionsskydd.
Arbetsavtal:
Ett arbetsavtal skapar ett anställningsförhållande mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Som anställd arbetar du under din arbetsgivares ledning och styrning.
I ett arbetsavtal anges vanligtvis de exakta villkoren för anställningsförhållandet, såsom lön, arbetstid och varaktighet: anställningsförhållandet kan gälla antingen tillsvidare eller för en viss tid.
Förutom bindande arbetslagstiftning om anställningsförhållanden har varje sektor, inklusive konstsektorn, kollektivavtal som fastställer miniminormer för arbetstagarnas rättigheter och skyldigheter. Du hittar kollektivavtal inom din bransch genom fackföreningarna.
Att få betalt:
I ett anställningsförhållande lämnar du ditt skattekort till din arbetsgivare som drar skatt från den avtalade lönen, betalar sociala avgifter (inklusive arbetstagarens pensionsavgift) och betalar återstoden till det bankkonto som du anger. Om din arbetsgivare inte kan betala ut din lön på grund av insolvens kan du i sista hand ansöka om utbetalning av din lön från NTM-centralens löneskydd.
Arbetstagarens rättigheter:
Finsk lag garanterar arbetstagare många rättigheter, bland annat rätt till semester, semesterlön, sjukdagpenning, föräldraledighet och arbetssäkerhet. Arbetstagare har också traditionellt haft ett starkt skydd mot uppsägning, vilket ger trygghet för anställningsförhållandets kontinuitet. Som arbetslös arbetssökande har du rätt till arbetslöshetsersättning.
Typer av arbetsavtal:
Det finns ingen föreskriven form för ett arbetsavtal. Ett bindande arbetsavtal kan därför ingås skriftligen (inklusive elektroniskt) eller muntligen. På grund av fördelarna med ett skriftligt avtal är det bra att alltid ingå ett avtal skriftligen.
Uppdragsavtal:
Frihet, risk och ansvar, och det största av dem är …
Som företagare har du frihet att själv bestämma din arbetstid, arbetsplats och ersättning, men du har också ansvar för att fullgöra dina skyldigheter och försörja dig själv.
Det finns inget obligatoriskt regelverk för uppdragsavtal för företagare som motsvarar ett arbetsavtal och som fastställer en minimistandard för villkoren i avtalen. Det finns alltså en mycket stor avtalsfrihet i företagsverksamhet.
Som företagare ansvarar du själv för att sälja och fullgöra dina avtalsenliga skyldigheter enligt överenskommelse och inom överenskommen tidtabell. Du måste också ta hand om dina egna löner, skatter, pensions- och sjukförsäkringar samt eventuella anställdas löner.
Mot denna bakgrund har du friheten att bestämma villkoren för ditt arbete, och ekonomiskt sett är den enda gränsen för hur mycket du kan tjäna vid en given tidpunkt den efterfråga du skapar och dina tidsresurser.
För att driva en ekonomiskt lönsam verksamhet måste du ge kunder och samarbetspartner erbjudanden på ett sådant sätt att de förväntade intäkterna överstiger kostnaderna för att producera produkten eller tjänsten, till exempel kostnader för material, marknadsföring, hyra, löner och sociala avgifter. Som företagare är du ansvarig för att betala dina egna löner och pensioner, så du bör också ta hänsyn till bland annat semester i dina utgifter.
Kom ihåg att även en företagare kan bli sjuk…
Om du som företagare blir sjuk befriar det dig inte från att fullgöra dina avtal, såvida du inte uttryckligen har avtalat om en uppsägningsklausul i avtalet.
En uppsägningsklausul kan ange de ekonomiska konsekvenserna av sjukfrånvaro, till exempel eventuell uppsägning av avtalet eller ersättningsskyldighet om sjukdom hindrar dig från att fullgöra avtalet enligt överenskommelse. Om inget sådant villkor har avtalats är du som företagare vanligtvis ansvarig för de ekonomiska konsekvenserna av sjukfrånvaron.
Som företagare kan du teckna en sjukförsäkring som kan ge ett visst ekonomiskt skydd i händelse av sjukdom.
Ta emot ett arvode:
Som företagare bär du själv risken för kundens betalningsvilja och betalningsförmåga. Om en kund eller samarbetspartner inte betalar det överenskomna arvodet eller en faktura, kan du i värsta fall bli utan den ersättning du har rätt till.
Om en kund är skyldig dig pengar måste du vidta åtgärder för att driva in dina fordringar. Det kan handla om att skicka påminnelser, anlita ett inkassoföretag eller vidta rättsliga åtgärder om det behövs.
Det är viktigt att vara medveten om att om din kund går i konkurs kan dina fordringar gå förlorade för alltid. Det är därför viktigt att kontrollera eventuella betalningsanmärkningar från kundernas sida, särskilt när det gäller finansiellt viktiga kontrakt. Sådana kontroller kan hjälpa dig att bedöma dina kunders betalningsförmåga och minska risken för att du förlorar inkomster.
Stipendium:
Inom konstsektorn kan du också arbeta med ett stipendium som kan vara inriktat på en viss typ av konstnärlig eller kreativ verksamhet. I sådana fall finns det vanligtvis inget arbetsförhållande mellan stipendieutfärdaren och mottagaren och stipendiet beviljas inte i utbyte mot utfört arbete, utan är avsett att stödja konstnärligt eller kreativt arbete utan direkt betalning.
Det finns många olika former av stipendium och beskattningen av dem varierar beroende på ett antal faktorer, till exempel vem som beviljar stipendiet, syftet med det och mottagarens skattemässiga status.
Som stipendiemottagare är det viktigt att du kontrollerar beskattningen av ditt stipendium och vid behov rådgör med en skatteexpert för att säkerställa korrekt skattebehandling. Det är viktigt att komma ihåg att skattereglerna kan ändras, så det är viktigt att ha aktuell information.
En stipendiat kan betraktas som företagare enligt lagen om arbetslöshetsersättning, vilket kan påverka stipendiatens rätt till och storleken på arbetslöshetsersättning. Det är viktigt att du som stipendiemottagare kontaktar arbetslöshetsersättningstjänster för att kontrollera din situation och din rätt till arbetslöshetsersättning, samt eventuella skyldigheter du kan ha i samband med mottagande och avslutande av ditt stipendium.