Att sätta ord på kreativt kunnande
Elsa Ervasti
Elsa Ervasti
I den här texten hittar du tips för att sammanfatta och verbalisera kreativ kompetens. Du kan öva dig på att skriva om dina konstnärliga färdigheter och tala om din passion för personer i andra branscher.
Har du hamnat i situationer där du plötsligt ska kort presentera dig för nya människor? Du har kanske inte genast kommit på slagkraftiga beskrivande meningar, eller det har känts svårt att tala om den egna kreativa kompetensen.
Jag har tillsammans med Joonas Turunen skrivit en bok om pitchning, det vill säga konsten att sammanfatta på ett intressant sätt, och vill gärna att du ser pitchning i arbetslivet som en färdighet som går att träna upp.
Sättet på vilket du berättar om dig själv och hur entusiastiskt eller professionellt du talar om dina kunskaper och färdigheter inverkar på om man kommer ihåg dig eller inte. Kommunikativa färdigheter spelar en stor roll i verbaliseringen av de egna kompetenserna och idéerna.
I arbetslivet är det viktigt att kunna prata om sitt kunnande och utarbeta visuella presentationer utifrån det verbala. I synnerhet konstnärer kan med fördel skapa en sådan presentation kring sin konstart.
”När man utarbetar en presentation eller en pitch är det bra att komma ihåg att världen är full av idéer. Oavsett om man är en företagare, en jobbsökande eller en anställd som visar upp sitt projekt, så ställs man nästan alltid mot konkurrens. Därför är det viktigt att presentationen är unik.”
(Ervasti & Turunen 2020.)
Tänk på en nog så vanlig situation som vi stöter på i arbetslivet. Du för ofta höra följande frågor:
”Vad jobbar du med?”
”Hurdan konst skapar du?”
”Hurdan kreativ kompetens har du?”
Att svara på de här frågorna kräver ibland att man är kvicktänkt och kan sammanfatta och att man förstår hur mycket expertis den andra besitter. En kollega har kanske lätt att förstå vad du sysslar med, men när du talar till potentiella nya samarbetspartner, som inte egentligen förstår vad dina kunskaper går ut på, behöver du eventuellt förenkla ditt svar.
Hur bra du är på att verbalisera din kompetens för andra kan i bästa fall öppna nya möjligheter och portar för dig som konstskapare, expert och aktör på det kreativa området.
Här är några snabba tips för att verbalisera konstnärlig kompetens
Du kommer bäst igång när du tänker på att du har en passion eller ett fokus som du har fördjupat dig i under studierna. Den specialkunskapen gör dig intressant i andras ögon. När du berättar om den kan du profilera dig genom dina utmärkande kunskaper och lämna efter dig positiva minnesspår.
Det sägs att det tar minst 10 000 timmar övning för att behärska en konstnärlig färdighet. Du besitter sannolikt en färdighet som endast få har. Konststudier attraherar sist och slutligen endast personer som har en uttalad passion för konst. Det är någonting som man bör och ska prata om. Du har säkert lagt ner otaliga arbetstimmar för att förkovra dig – och det har ett värde. Att artikulera det värdet kan ge åhöraren en insikt och förståelse för hurdana kunskaper och färdigheter det är fråga om och hur omfattande och djupgående de är.
Använd dig av siffror och fakta som underlag för ditt budskap. Det är inte många som tagit konstmagisterexamen från Konstuniversitetet.
År 2022 avlades vid Konstuniversitetet 279 högre högskoleexamen och 17 doktorsexamen.*
Vad som lönar sig att berätta beror på vem du talar med. Tänk på hur du ska sammanfatta ditt kunnande på bästa sätt för just den personen. Hurdant språk bör du använda?
Du kanske tvekar, pladdrar och blir nedstämd om du inte kan uttrycka din kreativa kompetens så väl som du skulle vilja. Formulera därför med eftertanke åtminstone en mening som lämpar sig för alla situationer.
Att använda ordet ”konst” kan ibland väcka känslor eller dunkla associationer. Tänk därför på hur du ska ställa dig på samma nivå som åhöraren, om du hoppas på att skapa samarbete.
Utöver att du lyfter fram en profilerande färdighet kan du gärna beskriva dina övriga kunskaper, ifall det gör dig mer trovärdig för åhöraren och om du vill övertyga med din kompetens och djupkunskap.
Till exempel en violinlärare har lagt ner tusentals timmar på att lära sig behärska sitt instrument. Dessutom har hen garanterat också tillägnat sig färdigheter som att öva, upprepa det inlärda, lära sig nytt och undervisa andra.
Tänk på vilka kunskaper du behöver för att hitta ditt drömjobb. Ofta behöver vi ha sociala och pedagogiska färdigheter och vi behöver vara självgående. Ibland behöver någon kompletterande färdighet för att den kreativa kompetensen ska kunna realiseras. Berätta på vilket sätt du är beredd att utveckla dina färdigheter eller ta till dig nya.
Om du hinner tillägna dig de här tipsen, kommer du bra igång.
Fler tips om att verbalisera och sammanfatta kreativ kompetens finns i det ppt-material som jag har sammanställt. Där beskriver jag kortfattat några punkter som jag ser som viktiga särskilt för proffs inom konstområdet. Då du lär dig de snabba principerna om att sammanfatta, blir verbalisering av kreativ kompetens en arbetslivsfärdighet som du behärskar.
Här följer ytterligare några lästips, om du känner för att läsa på mer om verbalisering av kreativ kompetens:
Ervasti, Elsa & Turunen, Joonas 2020. Pitch! – innostavan tiivistämisen taito. Kustantamo S&S.
Groskop, Viv 2018. How to Own the Room: Women and the Art of Brilliant Speaking. Bantam Press.
Rubin, Rick 2023. The Creative Act: A Way of Being. Canongate Books.
Williams, Gilda 2014. How to Write About Contemporary Art. Thames & Hudson.
*Källhänvisning: https://www.uniarts.fi/sv/allman-info/oversikt-for-donatorer-och-partner-2022/