Artificiell intelligens som konstnärens verktyg

Texten ger svar på följande frågor utifrån läget år 2025: Vad kan AI användas till? Vad kan AI användas till inom konsten? Hur kan man göra sina promptar effektivare?

Av: Joona Kupiainen

käsin piirretty väripaletti / hand drawn paletteArtificiell intelligens som konstnärens verktyg

Artificiell intelligens (AI) är en av de viktigaste drivkrafterna för social förändring i vår tid. I synnerhet har neuronnätsbaserade stora språkmodeller (LLM) – som ChatGPT – ökat medvetenheten om den artificiella intelligensens möjligheter när de har spridit sig till vår vardag. ChatGPT och liknande AI-applikationer kallas också för generativ AI. Namnet kommer från det faktum att en generativ AI utifrån sina träningsdata kan producera nya typer av innehåll som texter, bilder, videoklipp eller ljud. De träningsdata som AI-resultaten bygger på är till stor del innehåll som skapats av människor på internet. Med hjälp av träningsdata kan AI till exempel beräkna det sannolika utfallet av hur en text kommer att fortsätta. Resultaten utvecklas också ständigt genom olika former av maskinträning. AI har dock påverkat vårt dagliga liv redan innan de generativa AI-tillämpningarna. Till exempel använder Spotifys och Netflix välkända rekommendationsalgoritmer och virtuella telefonassistenter som Siri artificiell intelligens.

I den här artikeln presenterar jag några vanliga sätt att använda AI, särskilt med tanke på en konstnärs arbete. Det är dock viktigt att komma ihåg att AI ständigt utvecklas, så jag strävar efter att allmänt perspektiv. Den bästa lösningen för egna behov ligger ofta i att tillämpa de möjligheter som AI erbjuder. Syftet med artikeln är dock att lyfta fram viktiga funktioner i AI:s funktionslogik och därmed stödja AI-läskunnigheten.

Effektivare promptar

När man har att göra med AI blir användarens roll ofta att skapa promptar. Promptar är text som talar om för AI vad du vill att den ska producera. Promptar är det vanligaste sättet för användaren att påverka det resultat som AI producerar. I skickliga händer kan AI-applikationer med öppen källkod formas bortom fabriksinställningarna. Ett lyckat resultat kan dock bara uppnås genom promptar. Det är möjligt att optimera promptarna när man känner till en del om AI:s funktionslogik. Följande exempel på hur man kan förbättra promptar utgår ifrån textproduktion, men man kan också testa att använda dem för bild-, video- och ljudproduktion. När du funderar på en effektiv prompt kan du åtminstone tänka på följande:

1. Sammanhangets betydelse. Produktionen av AI påverkas av det sammanhang i vilket prompten presenteras (Rettberg 2023). AI fastnar till exempel ofta på text som finns redan tidigare i samma chattfönster, så om du vill byta ämne bör du öppna ett nytt och rent chattfönster.

2. Språkligt uttryck och korrekthet. AI:s svar påverkas av promptens struktur och stil (Rettberg 2023). Om prompten leder till ett otillräckligt resultat kan du precisera prompten och be om ett nytt svar. Ju mer specifik du gör prompten, desto närmare kommer AI:s svar ofta att ligga det du är ute efter. Du kan till exempel be om ett svar i form av en akademisk text eller om att få en komplex fråga förklarad på en nivå som passar en högstadieelev.

3. Fortsättning på en text. AI-applikationer producerar text baserat på tidigare text (Toivonen 2021). Om du har något i åtanke som du vill att AI ska skapa en fortsättning på, kan du inkludera ett stycke text i chattfönstret och be AI att skriva en fortsättning.

4. Be om flera alternativ. Produktionen av AI baseras på data som skapats av människor som utbildar AI-applikationen, och den använder dessa data för att generera resultat genom sannolikhetsberäkningar. Genomsnittliga svar är ofta generiska, så i en prompt kan du direkt be AI att till exempel ta fram 20 olika rubrikalternativ.

5. Allmänheten i den information eller uppgift som efterfrågas i prompten. Produktionen av AI påverkas av hur allmän den önskan som uttrycks i prompten är (Rettberg 2023). Detta beror på att ju mer data en AI har om ett ämne, desto bättre svar kan den vanligtvis ge. När det gäller litteratur är AI till exempel bäst lämpad för att producera genrespecifika texter (Bajohr 2022, 274–275). Återigen, om informationen om ämnet är marginell är det mer sannolikt att AI producerar felaktig eller på annat sätt förvrängd information. Detta kallas ibland skämtsamt för att hallucinera (Arkoudas 2023).

6. Hur artig eller påtryckande prompten är. AI har förmodligen lärt sig av sina data att artiga frågor tenderar att leda till ett bättre resultat (Green 2023). Komplimanger, som att be och tacka, kan alltså ge ett bättre svar. Den andra ytterligheten för att göra svaren effektivare är att sätta press på AI. AI:n kan ge ett bättre svar om du till exempel säger att framgången helt och hållet beror på det här svaret och bildligt talat ligger i AI:ns händer.

Vad kan AI användas till?

AI:s styrka ligger i dess förmåga att effektivisera eller till och med automatisera ett stort antal mänskliga arbetsuppgifter. AI är dock inte en tusenkonstnär, utan den behöver ett mål som fastställts av en människa. Människor bör också övervaka AI:s resultat, eftersom det är användaren som i slutändan är ansvarig för spridningen av felaktig eller förvrängd information. Inom forskning och utveckling används begreppet ”svag AI” för att beskriva nuvarande AI-tillämpningar. Det innebär att AI modellerar mänskliga egenskaper, men inte besitter faktisk intelligens. Det är tveksamt om AI ens kan ta sig förbi detta stadium och bli en allmän AI.

För vissa begränsade uppgifter kan AI vara effektivare än människor (Mahowad et al. 2024, 2). AI är därför en kraftfull assistent som i bästa fall kan leda in användarens tankar på nya vägar. För att göra arbetet smidigare är det viktigt att hitta rätt AI-applikationer som uppfyller användarens aktuella behov. Applikationerna kan också användas korsvis för att vidareförädla tidigare AI-producerad data i en annan applikation. Nedan finns en lista över några av de applikationer som finns tillgängliga år 2025 för att stödja konstskapande:

Producera och bearbeta text: ChatGPT och andra stora språkmodeller kan bland annat skriva textmallar, berättelser eller svara på frågor. Grammarly, till exempel, hjälper till med språkvård.

Producera och redigera bilder och videor: DALL-E och MidJourney kan skapa virtuella bilder utifrån inmatade beskrivningar. Synthesia genererar å andra sidan videor. Med Adobes programvaror kan du däremot bearbeta bilder och videor med hjälp av artificiell intelligens.

Producera musik: AIVA, Suno och Amper Music kan komponera musik i olika stilar.

Nedan listas några av de vanligaste användningsområdena för AI-applikationer:

1. Skapa idéer. Du kan använda AI i ditt konstnärliga arbete för att brainstorma och vidareutveckla dina verk. En AI kan till exempel uppmanas att granska valet av berättare i en text eller föreslå vilken typ av dialog som skulle kunna utvecklas om ett visst ämne.  En rapport från Teosto (2025) visar att inom musikindustrin används AI bland annat för att ”skapa sångtexter, inspiration och brainstorming”. AI kan också ge intressanta insikter i olika ämnen, eftersom den kan bearbeta stora mängder data och kanske hitta något tankeväckande i datan.

2. Utarbeta underlag för stipendieansökningar och andra ansökningar. Du kan be AI att generera en allmän ansökningsmall, eller så kan du ge den mer specifik information om det objekt du ansöker om, så att din ansökan blir personlig. Du kan göra din ansökan mer personlig genom att exempelvis mata in dina tidigare ansökningar. AI:n tar då fasta på de språkliga drag som är specifika för dig. Det viktigaste att komma ihåg är att inte mata in uppgifter i AI som inte får bli offentliga. AI kan också hjälpa dig att brainstorma fram projekt, förbättra din portfolio eller formulera dina färdigheter i olika sammanhang. Du kan läsa mer om stipendieprocessen här.

3. Effektivare kommunikation. Du kan använda AI för att bland annat hjälpa dig att producera innehåll för sociala medier eller skriva ett pressmeddelande som är inriktat på din målgrupp.  Mer information om allmän kommunikation i konstsektorn finns här

käsin piirretty kuvituskuva / hand drawn decorative image

4. Förbereda sammanfattningar. AI är en kraftfull sammanfattare, till exempel om du vill veta om en artikel är värd att läsa. AI kan också sammanfatta det som användaren har skrivit, till exempel om du behöver sammanfatta din kompetens i en säljpitch.

5. Språkvård och slutföra arbeten. Du kan be AI att kontrollera grammatiken i en text eller strukturen i en viss mening som du är osäker på. Man bör dock komma ihåg att AI producerar genomsnittliga svar, så personligt språk kan falla bort, även om det är grammatiskt korrekt. För musikstycken, bilder och videor kan AI också hjälpa till med redigering och felsökning. Paul McCartney och Ringo Starr använde till exempel AI för att färdigställa låten Now and then (2023) från en demo som The Beatles spelat in 1978.

6. Översätta texter. AI kan också översätta texter från ett språk till ett annat. AI fångar dock inte nödvändigtvis sammanhanget i texten eller nyanserna i terminologin, så sammanhanget i texten bör förklaras i prompten. Du kan också lägga till specifika termer i din text. Översättningskapaciteten hos AI varierar mellan olika språk, så man bör anstränga sig för att säkerställa kvaliteten på översättningarna, särskilt i formella sammanhang. 

käsin piirretty alleviivaus / hand drawn underlining

7. Stöda konstnärliga uttryck. AI kan bidra till att skapa nya riktningar för ett verk  och erbjuda konstnären ett nytt medium – eller åtminstone olika verktyg och utgångspunkter. Inom medie- och videokonst används AI till exempel för att skapa hybrider som kombinerar bilder eller konstformer. Inom musiken kan AI användas för att utveckla melodier, harmonier eller nya ljudlandskap (Teosto 2025). AI kan också användas som en del av textproduktionen. Sean Michaels har till exempel i sitt verk Do You Remember Being Born? A Novel (2023) använt AI för att producera texter till de fiktiva konversationer med AI som verket innehåller. Inom målarkonsten innehöll till exempel Sami Lukkarinens utställning Borderland (2023) målningar som modellerats utifrån AI-genererade bilder.

8. Skapa virtuella karaktärer. Du kan till exempel använda AI för att skapa konversationsbottar, med vilka en person kan samtala med en fiktiv karaktär som du har skapat.  På den litterära sidan kan läsaren välja att fortsätta Niklas Ahnbergs ungdomsbok Poika joka paransi haavat (2023) i form av en virtuell chatt. Med hjälp av AI-modellen ChatGPT får läsaren möjlighet att samtala med karaktären som har gått vidare till nästa liv, vilket Ahnberg hoppas ska göra det möjligt för den unga läsaren att hantera de svåra känslor som följer på karaktärens död (Kustannusosakeyhtiö Aula & Co 2023). På musikscenen kan å andra sidan virtuella musiker skapas. Ett exempel på detta är den virtuella artisten Tello, som utvecklats av artisten Stig och producenten Matias Meller, och som bland annat deltar i låtskrivande, sång och marknadsföring.

käsin piirretty iloinen hahmo / hand drawn happy character

9. Involvera verkets betraktare. Artificiell intelligens gör det möjligt att skapa verk som påverkas av betraktarnas handlingar. Till exempel installationer kan programmeras så att de reagerar på olika sätt på ljud eller rörelser, som sedan styr verket. Exempel på sådana verk är Jenna Sutelas I Magma (2019) och Stephanie Dinkins Not The Only One (2018), där AI interagerar med verkets betraktare (Poutiainen 2024, 75). Litterära verk kan å andra sidan formas av läsarens val.

10. Något helt annat … När man använder AI är det bra att tänka på vad den är kapabel att utföra. AI är inte bara under ständig utveckling, utan i vissa fall går den bortom sina rent instrumentella egenskaper genom att producera oförutsägbara resultat. AI kan också utöver de instrumentella egenskaperna betraktas som ett medium som formar konstnärens perspektiv på sitt verk, eller till och med som en partner som deltar i uppbyggnaden av verk (Lundman & Nordström 2023, 658). Kanske kan AI hjälpa oss att åstadkomma något estetiskt originellt, som inte bara vrider och vänder på innehåll som en gång skapats av människor.

En snabb lista för användning av artificiell intelligens:

  1. AI är en kraftfullt assistent som kan automatisera delar av arbetet, till exempel skapa ansökningsformulär och utforma kommunikationsinnehåll. AI kan också producera text, bild, video och ljud snabbt och i stora mängder.
  2. När du arbetar med AI är det viktigt att känna till lite om dess funktionslogik för att få bästa möjliga svar på din prompt. Promptar är ofta effektivare om de beskriver det underliggande sammanhanget och definierar det önskade resultatet så exakt som möjligt. I många fall bidrar artighet, eller motsatsen påtryckning, också till huruvida det önskade resultatet uppnås eller inte.
  3. AI kan användas på olika sätt för att stödja konstnärliga uttryck. AI kan ge bakgrundsstöd, till exempel hjälpa till med brainstorming, slutföra arbeten, öka interaktionen med den som upplever verket eller leda in den på något helt okänt.  
  4. Slutligen bör man komma ihåg att AI kräver mänsklig inblandning, eftersom det i slutändan är användaren som ansvarar för de mål som eftersträvas.

Källor:

Arkoudas, Konstantine (2023). ”ChatGPT is no stochastic parrot. But it also claims that 1 is greater than 1.”. https://medium.com/@konstantine_45825/chatgpt-is-no-stochastic-parrot-%20but-it-also-claims-that-1-is-greater-than-1-e3cd1fc303e0 (läst 5.3.2025).

Bajohr, Hannes (2022). “The Paradox of Anthroponormative Restriction: Artistic Artificial

Intelligence and Literary Writing”. CounterText 8, no. 1 (2022), 262–282.

Green, Ben (2023). “Why saying please to ChatGPT could give better answers”. https://medium.com/@benjclaytongreen/why-saying-please-to-chatgpt-could-give-better- answers-b25ca1d7a2ed (läst 5.3.2025).

Kustannusosakeyhtiö Aula & Co (2023). “Niklas Ahnbergin kirjalle Poika joka paransi haavat ensimmäinen kirjan pohjalle tehty tekoälyhahmo – joka ei tiedä olevansa tekoäly”. STT, https://www.sttinfo.fi/tiedote/69987742/niklas-ahnbergin-kirjalle-poika-joka-paransi-haavat-ensimmainen-kirjan-pohjalle-tehty-tekoalyhahmo-joka-ei-tieda-olevansa-tekoaly?publisherId=69817212&lang=fi (läst 17.4.2025).

Mahowald, Kyle et al. 2024. “Dissociating Language and Thought in Large Language Models”. Trends in Cognitive Sciences, Volume 28, Issue 6, 517–540.

Nordström, Paulina & Lundman, Riina (2023). “Creative Geographies in the Age of AI: Co‐creative Spatiality and the Emerging Techno‐material Relations Between Artists and Artificial Intelligence”. Transactions of the Institute of British Geographers.

Poutiainen, Viivi (2024). ”Oraakkeli, narri ja peili – Tekoälyn roolit taiteessa”. I verket Hereillä mutta mihin hintaan: Nykytaiteen millenniaaliantologia (red.) Roosa Kuosmanen, Sanna Lipponen, Anu Pasanen & Viivi Poutiainen. Khaos Publishing, 72–79.

Rettberg, Scott (2023). “Cyborg Authorship: Writing with AI – Part 1: The Trouble(s) with ChatGPT”, Electronic Book Review. https://doi.org/10.7273/5sy5-rx37.

Teosto (2025). Tekoäly musiikkialalla 2025. https://www.teosto.fi/wp-content/uploads/2025/01/Tekoaly_musiikkialalla_2025_TUTKIMUSRAPORTTI.pdf

Toivonen, Hannu (2021). ”Luovat koneet”. I verket Älykäs huominen. Gaudeamus, 49–72.